"Ik ben benieuwd hoe lang hij stil kan blijven staan," zegt een meisje. Ze doelt op de gitarist van Concrete Knives, die mee probeert te zingen tijdens het intro van Happy Mondays. En jawel: na vijf tellen rent hij weer weg van zijn microfoon, struikelt hij half over zijn uitgetrapte schoenen en trekt hij een rare grimas richting zijn drummer. Hij is niet de enige die knetterstoned is.

CONCERT
Concrete Knives, Arc, dinsdag 16 juli

MUZIEK
Het Franse zestal Concrete Knives maakt frisse, zomerse popliedjes. Net als bij de landgenoten van Phoenix is er een belangrijke rol voor de synthesizer weggelegd, maar daar houdt de vergelijking op. Met veel aandacht voor gitaarriedeltjes en getrommelde ritmes doen ze eerder denken aan een moderne variant van Talking Heads.

PLUS
Dit is de vrolijkste band van de week. Deels ligt dat aan popnummers als Brand New Start en Happy Mondays, die zich door hun catchy gitaardeuntjes en oohoohooh-refreintjes snel in de hoofden van de aanwezigen planten. Tel daar een prima uitvoering en een enorm enthousiasme bij op, en je krijgt een aanstekelijke performance en een dansende menigte. 

MIN
Je hebt stoned, heel stoned en knetterstoned. Dit Franse zestal heeft geen flauw idee waar ze zijn. Nou vooruit, gitarist Nicolas verontschuldigt zich nog even dat hij geen Nederlands spreekt. Muzikaal gezien is het optreden verder niet zo interessant. Tekenend voor de voorspelbaarheid is de vraag van hetzelfde meisje, tijdens het laatste nummer: "begonnen ze hier niet ook al mee?"

CONCLUSIE
"You are weird people", concludeert Nicolas, wanneer niemand antwoordt op zijn vraag wie Ini Kamoze kent. De cover van diens reggae-klassieker Here Comes The Hotstepper past overigens prima in de set. Na afloop van de show schijnt de band direct de tourbus in te moeten. Dat we vervolgens bandlid Adrien verdwaasd - op blote voeten - over het Valkhof zien dwalen, is eigenlijk niet eens zo verrassend meer. Jullie zijn zelf "weird people".

CIJFER

6,5