Uitverkocht Geldersch Metal Treffen in Willemeen

Goede combinatie (Gelders) talent en gevestigde namen

Michael Weijers ,

Al enkele jaren vindt in Willemeen te Arnhem (en voorheen in Oud-Zevenaar) het Geldersch Metal Treffen plaats. Altijd met een afwisselend programma, waarbij zowel aandacht is voor (Gelders) talent als voor gevestigde namen uit de metalwereld. Tijdens de editie van 12 oktober is het niet anders. Liefst twaalf namen wisselen elkaar af in zaal en café. Een fijnere slijtageslag voor de oren kunnen we bijna niet bedenken.

Aan Kaasschaaf de eer om het spits af te bijten. Ondanks dat ze een thuiswedstrijd spelen, krijgen ze het publiek pas laat mee. Met de ongebruikelijke samenstelling: 2 zangers, één gitarist en drummer, weten ze toch een behoorlijke muur van geluid neer te zetten. De typische grind, wordt afgewisseld en zodoende ook interessant gehouden met breakdowns en vette deathmetalriffs. Tel daarbij op de hilarische aankondigingen van de nummers, die onder andere over “Bloedpoep” en Disney gaan, en het is duidelijk dat Kaasschaaf op een later tijdstip voor een groot feest had kunnen zorgen. Desondanks een zeer prettige opener.

Vanuit de zaal klinken inmiddels al de eerste klanken van The Devil’s 3rd. Deze Tilburgse band lijkt vooral te draaien om frontman Frans Wijnen, die zeer nadrukkelijk aanwezig is en aantoont een ware showman te zijn. De rest van de band, die overigens voor een prima instrumentale invulling zorgen, valt hierdoor wel steeds minder op. Maar de aanstekelijke heavy/thrashmetal slaat aan en kan de steeds voller wordende zaal zichtbaar bekoren.

Akrasial walst vervolgens als een bulldozer door het café. De deathmetal, met een vleug black metal, is zwaar en beukend. Ze weten echter niet de volle set de aandacht vast te houden. Maar de wetenschap dat deze band vorig jaar is opgericht, baart opzien en geeft de indruk dat we nog veel meer van Akrasial gaan horen.

Devious is duidelijk een van de meest ervaren bands van vandaag. Onvoorstelbaar strak wordt de technische deathmetal de zaal in geslingerd. De zanger, nog niet zo lang onderdeel van de band, wisselt met het grootste gemak tussen diepe putgrunts en felle screams. Tóch mist het optreden iets, waardoor de vonk maar niet over wilt slaan. En dat is een flinke dosis bas. Het klinkt flets en schel. Zonde!

Het uit Nijmegen en Arnhem afkomstige Violent Rage laat in het café horen dat ze het vooral moeten hebben van de covers. De nummers van Metallica en Exodus gaan er in als zoete koek, waar het eigen materiaal eigenlijk niet lang blijft hangen. Meest opvallende aan de band is de uitstekende gitarist.

The Charm The Fury verovert in rap tempo terrein. De metalcore is dan misschien niet bijster origineel, maar zou moeiteloos meekunnen met de grote collega’s uit Amerika. Frontvrouw Caroline beschikt over een goede strot en het gastoptreden van Daniël (Textures) is een aangename afwisseling. Het gros van het publiek lijkt weinig te kunnen met deze muziekstroming, maar toch lijkt een mooie toekomst te zijn weggelegd voor deze Amsterdammers.

Bodyfarm is de eerstvolgende band in de zaal. En wat voor een! De oldschool deathmetal slaat in als een mokerslag. Het nieuwste album The Coming Scourge legt de band qua aandacht, recensies en optredens geen windeieren en ze tonen vanavond dat dit volkomen terecht is.

Na een korte stilte begint Izegrim aan zijn officiële albumpresentatie. De bandleden genieten zichtbaar, en het publiek geniet mee. De melodische death/thrashmetal doet met enige regelmaat denken aan de oude tijden van Arch Enemy. Deels zal die vergelijking ook te danken zijn aan Marloes, de zangeres en bassist heeft een uitstekende strot waar mening zanger nog wat van kan leren. Met het nieuwe album Congress of the Insane lijkt Izegrim wederom nieuwe fans te gaan winnen en er zullen nog veel lovende woorden over geschreven worden.

Dat Chainsaw het niet van het instrumentale gedeelte moet hebben, wordt al snel duidelijk, de muziek is aanstekelijk maar niet bepaald strak. Maar de show, compleet met onder meer bloed en darmen van een nepvarken, weet dit goed te verbergen en maakt er een heerlijk(e) (ranzige) show van.

Aan het Franse Benighted om het klusje vakkundig af te maken (door transportproblemen is de beoogde afsluiter Light of Dark nog niet gearriveerd). Het publiek is goed opgewarmd en helemaal klaar voor de headliner, zo blijkt al vanaf de eerste toon. Willemeen wordt omgetoverd tot een slagveld waarvan de band duidelijk onder de indruk is. Met de technische, lompe en razendsnelle death/grind heeft Benighted zich in de afgelopen jaren opgewerkt tot misschien wel een van de meest geliefde band in de scene. Dit weten ze vanavond zeker waar te maken, want lomp en snel is het zeer zeker. Het technische gedeelte wil soms nog wel eens verdrinken in de muur van geluid. Maar who cares, Benighted is de perfecte afsluiter van een heel mooi en goed georganiseerd festival.

Omdat het openbaar vervoer niet op je wacht wanneer je het wél graag wilt, moet het tot afterparty gebombardeerde Light of Dark helaas worden gemist.