The New geeft eerste liveshow tijdens Club 3voor12 gelderland XXL

Wat we mogen verwachten? "Gewoon mooie liedjes, zo goed mogelijk gespeeld"

Taggi Eenstroom ,

Op 21 december 2013 is er een Club 3voor12 XXL in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. De enthousiaste nieuwkomers van het toepasselijke The New zullen daar ook hun liedjes vertolken, en wel voor de allereerste keer. Zanger/gitarist Tommy Haccou vertelt graag meer over dit vierkoppige indiegezelschap dat de Achterhoekse muziekscene komt versterken. Tommy heeft er zin in. Nou, wij ook!

Hoe is The New ontstaan en waar kennen jullie elkaar van?
Eigenlijk is dat best een lang verhaal. Ooit ben ik begonnen met een idee om samen met een schoolkameraad van mij liedjes te gaan schrijven. Puur en alleen voor onszelf. Enige vereiste: wij twee moesten het leuk vinden. Verder niks. Geen pretenties of whatever. Gewoon lekker samen liedjes maken en spelen. Benno, destijds woonachtig in Amsterdam, kwam af en toe naar mijn kleine appartementje in de getto van Doetinchem om samen te schrijven. Ik ben meer een man van akkoordenschema's en ideeën en hij is tekstueel erg goed. We vulden elkaar goed aan en kwamen tot een tiental liedjes en nog eens een vijftal ideeën. Dit is inmiddels alweer een jaar of acht geleden.
Robbert, een hele goede vriend van mij, kreeg deze liedjes te horen en vond ze erg tof. Ik speel al sinds lange, lange tijd in bandjes met hem en dat was voor Benno en mij al heel leuk om te horen. Eigenlijk was de muziek namelijk helemaal niet bedoeld om aan mensen te laten horen. Andere mensen die het (vaak via Robbert) te horen kregen, bleken het ook wel erg gaaf te vinden en Robbert opperde om toch iets meer met de liedjes te gaan doen.

Goed idee, maar dat klinkt nog steeds niet echt als een band..?
Klopt. Benno en ik vonden dat een tof idee, want muziek maken blijft gewoon onze passie. In de 3 à 4 jaar daarna hebben we allerlei dingen geprobeerd. We hebben de liedjes akoestisch gespeeld, met een band, solo. Maar niets werkte echt. Of ja, het werkte wel maar de liedjes verdienden meer. Ook het feit dat Benno niet in de buurt woonde, maakte het geheel allemaal onpraktisch. Toen hebben we een knoop doorgehakt: Benno bleef een soort van ghostwriter en Robbert en ik zouden hier in de Achterhoek een band opzetten. Alleen moesten we nog geschikte mensen vinden die net zo veel van die liedjes gingen houden als wij.

Hoe pakten jullie het opzetten van de nieuwe band aan?
We vroegen Arn (bassist) en Kees (drummer) erbij. Deze twee waren in een eerder stadium al wel eens betrokken bij de liedjes, maar hadden nog nooit samen meegespeeld. Vanaf de eerste minuut dat we bij elkaar waren klikte het als een malle! Om Kees en Arn alleen maar drummer en bassist te noemen is te kort door de bocht. Met zijn vieren zijn we een 'creative machine'. Als co-schrijver van de liedjes geniet ik enorm als ik zie hoe Arn, Kees en Robbert sleutelen aan onze liedjes. Want dat zijn het geworden: onze liedjes. Een lang verhaal dus, maar uiteindelijk zijn wij gewoon vier muziekliefhebbers die een aantal mooie liedjes nog mooier willen maken. Nog steeds met dezelfde insteek: wij moeten het mooi vinden. En als iemand anders dat ook vindt, is dat heel mooi meegenomen.

Hoe omschrijven jullie de muziek van The New?
Eerlijk en authentiek. Geen pretenties. Gewoon mooie liedjes, zo goed mogelijk spelen. Als je ons wilt vergelijken: Radiohead, Pink Floyd, Coldplay, van alles hebben we al gehoord.

Hoe is de bandnaam ontstaan?
We hebben nogal wat 'bandnaamnazi's' in de band en ook met de naam wilden we het eerst veel te perfect doen. Na 100.000 namen te hebben bedacht, kwamen we er ineens op: The New. Dat stond ook overal op onze computers, in mapjes, telefoons en in whatsappgroep ('de nieuwe band', 'neue band', 'the new band').

Tijdens Club 3voor12 gelderland XXL treedt The New voor het eerst op. Spannend! Wat zijn jullie verwachtingen?
Ergens zijn we wel zenuwachtig omdat dit voor ons allemaal een bandje is waar we met hart en ziel aan werken. En waar ons hart en onze ziel ook compleet in zit. Hoe hard we ook altijd roepen dat we het voor onszelf doen, enige waardering daarbuiten is daarom ook wel leuk. In ieder geval gaan we ons best doen en gaan we mooie liedjes spelen. We hebben er heel erg veel zin in!

Wil je The New en andere bands ook graag zien, hou de site van 3voor12 gelderland dan goed in de gaten. Binnenkort volgt nog een interview, informatie over de Club 3voor12 gelderland XXL en zijn er kaarten te winnen zodat je helemaal voor noppes deze toffe avond bij kan wonen.