Slingers van vinylplaten en muziek voor de soul

Wat Studio Sonsbeek toevoegt aan de dancescene in Arnhem

Marjolein Kats ,

De laatste jaren schieten de muziek- en partyconcepten in Arnhem als paddenstoelen uit de grond. Studio Sonsbeek is er een van.
Het initiatief bestaat nog geen anderhalf jaar en trok zaterdag 5 oktober de grote zaal van poppodium Luxor Live bijna vol. Wat voegt het concept toe aan de Arnhemse dance- en uitgaansscene? 3voor12 gelderland sprak met een van de organisatoren.

House is geen techno. Laat dat even duidelijk zijn. “Het verschil tussen house en techno is zo groot als het verschil tussen soul en blues of tussen jazz en disco. Techno heeft ook soulinvloeden maar is meer industrieel. House is wat je vanavond hoort. Je hoort de soul, het raakt je, met gevoel en ritme,” zegt Tijs Bergervoet, een van de organisatoren van muziekconcept Studio Sonsbeek dat vanavond in de grote zaal van Luxor staat.

Arnhem altijd rauw
De melodische house met ronde baslijnen en soulvolle zangsamples is zeer dansbaar. De deuren van Luxor zijn net open en de eerste bezoekers laten zich meevoeren op het ritme. Bergervoet: “Je kent wel van die gelukzalige festivalmomenten, waarbij interactie is, waarbij er van alles gebeurt. We misten een bepaalde vrolijkheid in het uitgaansleven. Niet dat andere initiatieven dat niet brachten, maar het is in Arnhem altijd best rauw. Er was nog geen feest met dit soort housemuziek waarbij je de diepte in kunt gaan met je publiek en dat toch breed toegankelijk is. Dat is ons uitgangspunt geweest.”

Vinyl en Lil Louis
De vier organisatoren van Studio Sonsbeek brengen housemuziek die haar wortels heeft in het Chicago van de jaren tachtig. Bergervoet: “Als mensen David Guetta horen dan scharen ze dat onder house, terwijl het commerciële popmuziek is. House is een stroming die al lang geleden is ontstaan, een vertakking vanuit funk en disco. Die invloeden hoor je erin terug.”
Slingers van honderden vinylplaten hangen in de zaal. Achter de dj worden visuals getoond van fragmenten uit oude documentaires over Chicago house en clips van Lil Louis uit 1989. “Mensen zullen het misschien in eerste instantie niet herkennen, het beeld van een lege straat in Chicago of van een donkere saxofonist met een mooi bolhoedje op, maar je voelt wel dat het klopt bij de groovy muziek. We willen mensen iets nieuws laten horen waar ze voor kunnen vallen.” Iets nieuws dat eigenlijk iets ouds is.

Feestje door vrienden voor vrienden
Wat is volgens Studio Sonsbeek het geheim achter de snelle groei in het aantal bezoekers? “We proberen aan alles te denken. Of het nu de visuals zijn, de muziek, de communicatie of het artwork, alles moet in dezelfde stijl zijn. Mensen gaan je herkennen en zo krijg je identiteit. Je naam wordt een merk.”
Maar een beetje geluk en de juiste mensen om je heen helpen ook. Studio Sonsbeek is in eerste instantie begonnen als een feestje door vrienden voor vrienden. Een illegale party voor 200 man in mei 2012 was de aftrap. “We hebben vrienden uitgenodigd, die gevraagd om weer vrienden van vrienden mee te nemen, en zo is het gegroeid. We streven na wat we zelf zouden willen als we gaan stappen.”

 

Platform voor Arnhemse dj’s
New Jack City, twee Arnhemse broers en producers, zijn ook vrienden van de organisatoren, en zij beginnen groot te worden. Bergervoet: “New Jack City heeft ons mee geholpen om te groeien. Op onze beurt hebben wij een steentje bijgedragen aan hun carrière in Arnhem. Dat is een mooi voorbeeld van hoe we jonge Arnhemse artiesten een platform willen bieden. Dit soort pareltjes zitten er dan tussen.”
Toch organiseert Studio Sonsbeek vanavond een labelnight, met dj’s van het label Tomorrow is now, kid! uit Amsterdam. “We moeten wel mensen van buiten halen. Er is niet genoeg in Arnhem alleen, maar we programmeren wel altijd Arnhemse artiesten erbij,” zegt Bergervoet. “Volgend jaar gaan er ook grote buitenlandse artiesten komen, dat is niet meer tegen te houden.” Vanavond sluit New Jack City de avond af. Het Arnhemse duo zit wel op het Amsterdamse label Tomorrow is now, kid!.

Voedingsbodem

In Arnhem is de laatste jaren een dance-scene gegroeid die ieder weekend een feestje wil. Daarmee is er een voedingsbodem voor concepten die zich vooral richten op techno en house. Deze initiatieven kunnen veel bezoekers binnenhalen, mits ze niet twee grote feesten op dezelfde avond plannen. Bergervoet: “Hier in Arnhem zijn er dingen gaande. 8Bahn bijvoorbeeld krijgt veel voor elkaar. Zij zijn groot en hebben de weg vrijgemaakt. Ook New Dutch School en zoiets als het Manifest voor de ruimte van Paul de Bruijn dragen er aan bij. Zo zijn er nog wel meer mensen. Het feit dat hier vanavond 520 man staan, terwijl heel veel mensen niet eens precies weten wat housemuziek écht is, zegt wel dat bepaald soort feestjes mensen aanspreken.”

Boekingskantoor 
Studio Sonsbeek focust zich op het Arnhemse uitgaansleven. Dat betekent drie keer per jaar een groot feest in Luxor Live, een feest op een boot (Reisje langs de Rijn) en er zijn plannen voor een festival voor volgend jaar.
Het initiatief ziet genoeg kansen om zich te verdiepen en verbreden in Arnhem. Zo verzorgen ze ook workshops voor beginnende producers. Eind oktober starten ze met een boekingskantoor, Sonsbeek Bookings, met Arnhemse artiesten als New Jack City, Ritsert Maes, Oxtrademus en het Sonsbeek Verbond van Bergervoet en Mathew Vondel.
Studio Sonsbeek is voorlopig nog niet klaar in Arnhem. Met 520 bezoekers op deze avond is dat in te denken. Het laat het niveau ‘vrolijk eigen stapfeestje door vrienden voor vrienden’ daarmee ruim achter zich.