Nieuw nachtleven in leegstaand Wageningen

Tijdelijke creativiteit 'popping up' op locatie

Adriaan de Jonge ,

Hip, ambitieus en uniek in Wageningen. De PopUpClub is het nieuwe uitgaansconcept in de internationale studentenstad. Afgelopen weekend ging het project stralend van start met drie dagen vol feesten. De komende vier maanden staat het initiatief garant voor een spannende liveprogrammering, informele studentenfeesten én de techno-avonden die Wageningen mist.

Het centrale idee is gebruikmaken van karakteristieke maar leegstaande panden als creatieve broedplaatsen en unieke uitgaansgelegenheden. Joris Soeter zag ruimte voor iets dat nog niet eerder in Wageningen plaatsvond en ontwikkelde zo het idee achter 'Popup Wageningen'. Elke vier maanden duikt het project ergens anders op om het geheel verassend en vernieuwend te houden. In korte tijd heeft het project serieuze vormen aangenomen en inmiddels is met steun van vele vrijwilligers en van Popcultuur Wageningen een team samengesteld om de PopUpClub tot leven te brengen.

Stap één was de metamorfose van de eerste locatie: voormalig café de Overkant, voor vier maanden de thuisbasis van de PopUpClub. Hoewel bestaande materialen bewust gerecycled zijn, lijkt alles nieuw. De muren zijn stralend wit, de boel is artistiek bespoten en een deel is sfeervol ingericht in een gezellige huiskamer-setting en dat maakt veel verschil.


Drie openingsfeesten vonden afgelopen weekend plaats met thematische focus op hippies/hipsters, exotische latin en Deutsche Tanzmuzik. Deze pilot laat duidelijk blijken waar de PopUpClub de komende tijd voor staat: gekke thema's, studentenfeesten aansluitend bij het internationale Wageningse karakter en vooruitstrevende dansmuziek. Bovendien gaan er live gigs plaatsvinden en is er ruimte voor een brakke zondag met creatieve workshops of singer-songwriters. Het weekend was een test voor het algemene concept en dat slaat duidelijk aan: de avonden zijn druk bezocht. De nadruk ligt op een huiskamersfeer waarin mensen elkaar gemakkelijk ontmoeten. Dat werkt!

Tot nu toe is het project gefinancierd met eigen middelen vanuit de betrokken vrijwilligers. Maar om het culturele concept toekomstperspectief te bieden, is een crowdfunding-systeem ontwikkeld. Via website voordekunst.nl kan gedoneerd worden in ruil voor bijvoorbeeld een persoonlijk, op maat geschreven, liedje door Marianne Heinis (ofwel: On Eva), een cocktail vernoemd naar de donateur, een huisfeest met een PopUpClub-dj of een dag onbeperkt klussen door het PopUpClub-team. Daarnaast is er uiteraard de eeuwige roem in de vorm van een plekje op de Wall-Of-Fame.

De agenda voor oktober is inmiddels compleet en bevat een aantal avonden die je niet wil missen. De nacht van vrijdag 18 oktober wordt ingevuld met retro rock-'n-roll: optredens van Afterpartees en The Cuban Cigar Club. Een week later is Scanners, een moderne band uit de UK die slechts éénmaal in Nederland speelt, exclusief in de PopUpClub te zien op zaterdag 26 oktober. Bovendien verlaat het gehele initiatief na januari deze locatie weer, dus het is zaak om er snel bij te zijn voordat PopUp Wageningen weer ergens anders opduikt!