Metamorphosa laat Laboratorium De Zoeten weer knallen

Dj’s, livemuziek, theater, dans en beeldende kunst in leegstaand testlab

Tekst: Marjolein Kats. Foto's: Robert Koekkoek. ,

Metamorphosa combineert elektronische muziek met live-elementen en organiseert feesten op leegstaande locaties in Arnhem. Vrijdag 25 oktober is de aftrap in laboratorium De Zoeten op Arnhems Buiten, het Energy Business Park. Het is een gebouw dat tot de verbeelding spreekt. 3voor12 gelderland interviewt vier van de organisatoren. “We willen gewoon een vet feest geven.”

Met de trein zoef je erlangs: het laboratorium De Zoeten/hal B16 op het oude KEMA-terrein in Arnhem. In het lab werd elektrische spanning opgebouwd die men op de testplaats verderop door onderdelen van het elektriciteitsnet joeg. Veel Arnhemmers herinneren zich nog de knallen en bliksems vanuit het laboratorium die je deden opschrikken. Het bakstenen gebouw uit de Amsterdamse school staat al vanaf de jaren tachtig leeg. Een zwerver die in de kelder een slaapplek had gemaakt, is inmiddels vertrokken. Nu strijkt hier een andere stadsnomade neer: Metamorphosa, een nieuw concept dat ongebruikte Arnhemse locaties ombouwt tot feestlocaties. Vrijdag 25 oktober is de eerste editie in het laboratorium. 

 Berlijnse charme
“Ik kwam op het idee door een initiatief in Eindhoven, Club Vrijdag, een na-het-werk-borrel die uitmondt in een feest,” vertelt Heleen Busscher. “Het liep zo goed dat het ons wel iets leek om dat ook hier te doen: lekker vroeg beginnen op vrijdag en feestend het weekend in.” “Alleen is Club Vrijdag iets te sjiek. Dat past niet bij Arnhem,” zegt Jeroen Hammer, medeorganisator. “Ik ben al jaren gecharmeerd van Berlijn en ga er zeker een paar keer per jaar stappen. Op de meest rare plekken zijn daar feesten en dat had Arnhem nog niet. In de Arnhemse uitgaansscene zie je de laatste jaren steeds meer gebeuren, maar een locatie als deze is nieuw. Zo kwamen we op dit idee uit. Met de voorwaarde dat het vroeg op de avond zou beginnen. Niet van die ellenlange feesten waarbij het pas om twaalf uur een keer leuk wordt.”

Elektronisch en live samenbrengen
“Het leek ons te gek om elektronische muziek te combineren met allerlei live-elementen. Het feest wordt daarom een totaalbelevenis met dj’s, livemuziek, dansers, theater en beeldend kunstenaars die ter plekke schilderen,” zegt Kasper Kwant. Hij maakt deel uit van de band Kamara, waarin elektronische muziek, live sequence en percussie samenkomen. “Live sequence wil zeggen dat we al onze tracks live op het podium maken,” legt Kwant uit. “De combinatie met live-artiesten hebben we eerder gedaan, vier jaar geleden, met het concept Invite in café de Kroeg. We nodigden jonge artiesten uit en werkten veel met violisten, saxofonisten en zangers.” “De voorliefde van Kamara voor het samenkomen van elektronische en livemuziek wordt nu naar Metamorphosa getrokken,” zegt Martijn Jacobs, percussionist van Kamara en medeorganisator van Metamorphosa. “We hebben vrijdag violistes, twee zangeressen en een percussionist op het podium staan, met elektronische muziek.” 
 

Industrieel en veilig
Voor de visuals en lichten wordt gebruik gemaakt van originele elementen van het gebouw, bijvoorbeeld de controlekamer. Bij binnenkomst stap je als eerste deze controlekamer in. Vuile ramen met uitzicht op de hal. Alle generatoren in die hal zijn verdwenen. Verf bladdert van het plafond en de muren. Aan de overzijde van de hal zijn resten van aansluitingen en vormen van metalen constructies te zien. Ook is er een trap die naar een deuropening leidt waar je tijdig halt moet houden voordat je naar beneden stort in een hoek met puin. Levensgevaarlijk. Daarom kunnen de bezoekers van het feest niet overal in, aanstaande vrijdag. “Er wordt heel veel afgezet. Het is industrieel, maar wel veilig,” zegt Kwant.

Duizend likes
Metamorphosa bestaat pas sinds mei en zit op meer dan duizend likes op Facebook. Het initiatief verkocht de tickets binnen drie dagen uit. Het geheim? De bijzondere locatie en de buzz die ze van tevoren hebben gecreëerd, daar zijn de organisatoren het over eens. Omdat je niet overal kunt komen tijdens het feest, plaatsten ze van tevoren zorgvuldig filmpjes en foto’s van het gebouw op Facebook en Twitter. De gemiddelde leeftijd in de kaartverkoop ligt op 33 jaar. Hammer: “We richten ons op een wat ouder publiek. Misschien is dat wel een vergeten groep in Arnhem. Het enthousiasme en de reacties die we kregen, zijn echt geweldig. De site lag zelfs plat toen de laatste kaarten de deur uit gingen. En nee, helaas, er zijn echt geen kaarten meer. We zijn helemaal uitverkocht.” De prijzen voor de tickets en de drank zijn bewust laag gehouden. Metamorphosa kan het doen, omdat iedereen die eraan meewerkt dat op vrijwillige basis doet. In totaal gaat het om een collectief van veertig mensen die allemaal hun expertise inzetten om er iets bijzonders van te maken. Wat de drijfveer is? “We willen gewoon een vet feest neerzetten,” zeggen alle aanwezige organisatoren. Deze vrijdag zijn er 500 aanwezigen. Qua akoestiek zal het wel wat galmen in de grote industriële hal, “maar dat past ook wel bij de locatie,” zegt Jacobs. Bewoners in de omwonende wijken hebben er waarschijnlijk niet veel last van. Het Energy Business Park, ofwel Arnhems Buiten, was ooit een landgoed. Hier is met respect voor en behoud van de natuur en historie een kantorenpark aangelegd. De ligging van het gebouw op de grens van stuwwal en de Rijn zorgt ervoor dat Metamorphosa een natuurlijk geluidsscherm krijgt. 
 
Lange neus naar 020

Metamorphosa wil vier feesten per jaar organiseren. De organisatoren hebben nieuwe locaties in gedachten, maar daar willen ze niets over loslaten. “Misschien zijn we volgende keer wel uitverkocht zonder dat locatie en line-up bekend zijn!” Deze vrijdag laat Metamorphosa in ieder geval nieuwe energie stromen door hal B16. Het feest laat het laboratorium De Zoeten weer knallen. Stipt om 22.00 uur begint de programmering en gaan de deuren dicht. Je kunt er dan natuurlijk wel uit, maar niet meer het terrein op. “Bij een concert kom je ook niet te laat. Het is lullig voor de artiesten. Dus kom maar op tijd, jongens,” waarschuwen de organisatoren. En voor iedereen die net mis greep en toch nieuwsgierig is: Metamorphosa gaat de avond livestreamen via de site. Kwant: “We zijn geïnspireerd door alle nieuwe dingen die de laatste jaren in Arnhem van de grond komen, zoals Roofgarden, 8Bahn, Oostblok, Dagschotel, noem het allemaal maar op. En bijvoorbeeld ook de nieuwe kroegjes die in het modekwartier ontstaan. We voelen de sfeer van wat er borrelt in Arnhem. We willen daar iets aan toevoegen en niet alleen maar toekijken. Nu kan het in Arnhem. Nu werkt het in Arnhem.” Jacobs lacht: “En een lange neus naar 020 geven.”