Dag Des Oordeels: Dead Neanderthals - …And It Ended Badly

Erik Nijsten ,

Hoe ga ik deze plaat uitzitten? Hou ik dit wel vol? De angst slaat mij bij het eerste nummer al om het hart. Scheurende en gierende saxofoons, roffelende en raffelende drums en weinig tot geen melodie. Knetterzenuwachtig word je ervan. Blijven luisteren loont echter.

De twee heren van de Dead Neanderthals zijn dit jaar een stel drukke baasjes. Nadat in maart van dit jaar de cd Polaris uitkwam, verscheen in augustus de ep Meat Shovel. Tussendoor werd er samen met Machinefabriek opgetreden op Valkhof Festival en eind september ging de Europese tournee van start die hen onder andere in Duitsland, Oostenrijk, Tjechië en Servië bracht.   

En nu is dan de nieuwe cd ...And It Ended Badly verschenen. Op deze cd wordt het tweetal bijgestaan door Colin Webster, een saxofonist uit Groot-Britannie. Twee saxofoons en een drummer dus. Wat voor muziek dat oplevert? De muziek wordt het beste samengevat door de titels van de zes nummers: There was a great battle, Weapons drawn, blood spilled, Both sides fought bravely, It went on for days, And it ended badly, And in tears…of course. Een veldslag dus.

En zo moet deze cd ook echt worden beluisterd. Van voor tot achteren. Geen nummers overslaan, de volgorde niet veranderen en gewoon luisteren. Dan valt het kwartje. Hier trekken drie mannen ten strijde. Gewapend met twee saxofoon en een drumstel gaan ze voorop in de strijd. Met hun muziek stuwen ze iedereen naar voren, op naar het slagveld. Ze sleuren je mee in hun muzikale strijd en voor je het weet, wil je meer. Wil je harder, wreder.

...And It Ended Badly is absoluut geen gemakkelijke cd en zeker niet voor iedereen weggelegd. Sterker nog, de meeste luisteraars zullen na de eerste twee tonen al eieren voor hun geld kiezen en gillend wegrennen. Degene die zich overgeeft aan deze cd, zal gaan deelnemen aan een brute muzikale strijd die zich luisterbeurt na luisterbeurt meer blootgeeft.