Pioneers Towns allereerste releaseparty

Een meesterlijke combinatie van Wolfmother en progressive rock.

Famke Bergmans ,

Er zijn van die bands die je wegblazen. Van die bands waarvan je denkt dat de muzikanten geboren zijn om op een podium te staan. Pioneers Town is er daar één van. Deze vier helden uit Veenendaal lieten zaterdagavond hun nieuwe ep, Épileptique, en een aantal andere nummers horen in de Escape in Veenendaal.

De avond begint wat traag. Het akoestische trio Thiz Side Up begint een halfuur te laat. Ze spelen bekende nummers als Sex On Fire (of “Seks op het Vuur!” zoals de bassist het noemt) van Kings of Leon en het nieuwere Royals van Lorde. Ook hun eerste (en voor nu enige) zelfgeschreven nummer wordt goed in ontvangst genomen. Het geheel mist wat pit, maar het is een prima bandje.

Om tien uur neemt Sevenstone het podium over voor een show met alleen maar eigen nummers. De pit die Thiz Side Up mist, heeft Sevenstone duidelijk wel. Vooral dankzij hun nieuwste lid Guus op leadgitaar. Deze mannen hebben veel energie en dat maakt het een toffe show. Niet alleen qua muziek, ook qua uitstraling komt dit al een stuk beter overeen met Pioneers Town.

Om elf uur is het zo ver: het podium is voor Pioneers Town. Rook vult de zaal en er komen vreemde piepjes uit de boxen. Een handjevol mensen kijkt verbaasd op, maar praat daarna weer lekker door. Het is donker, afgezien van een aantal peertjes die vanaf het podium omlaag hangen. Deze geven pril licht op de maat van de piepjes. Achter op het podium staat een oude televisie met de naam van de band en achter het drumstel hangt een grote banner.

Dan komen de jongens één voor één het podium oplopen. Op YouTube vind je bijna alleen liveoptredens, dus "waarschijnlijk is het zo'n bandje dat speelt terwijl mensen gezellig praten." Maar nee, zo is het niet. In dit kleine zaaltje is Pioneers Town beroemd. De mensen zijn enthousiast en ze halen de band nu al schreeuwend binnen. De zanger ziet er met zijn rode overhemd, nette jasje en krullenkapsel stylish verantwoord uit. Zijn heerlijke, diepe stem  past goed bij de muziek van de band. Dat zijn humor droog is, is wel te merken tussen de muziek door. "We hebben een nieuw nummer" wordt er doodleuk gezegd.

Toch zet Pioneers Town een ijzersterke show neer. Vol energie laten de mannen hun nieuwe ep horen. Het enthousiasme spettert er vanaf: de band is blij en dat merk je, word je zelf ook. Harde en rustige nummers wisselen elkaar af, gitaarsolo's worden foutloos gespeeld en het applaus is oorverdovend. Met een combinatie van Wolfmother en progressive rock kun je moeilijk verkeerd gaan, maar deze jongens doen het meer dan goed. Na twee nummers is het duidelijk: dit is écht een topband. Pioneers Town zal in de toekomst een mooi plekje krijgen op Lowlands of Pinkpop. Houd ze dus in de gaten, want voor je het weet zijn ze groot!