Ladies Of The Lowlands in Luxor Live

Een uit de hand gelopen grap op Twitter

Matteo Bennardis ,

“Een uit de hand gelopen grap op Twitter.”' Zo omschrijft Eric Corton het ontstaan van Ladies Of The Lowlands. Wat begon als een Twittergesprek tussen Corton en enkele dames is uitgelopen tot een uitverkochte Luxor Live. De acht Nederlandse, vrouwelijke talenten krijgen het podium dat ze verdienen.

Aan het begin van de avond bedankt Eric Corton het publiek alvast voor de support. Hij legt kort uit hoe het vanavond zal gaan. Het concert wordt opgenomen voor het BNN-radioprogramma That's Live. Elke lady zingt twee eigen nummers. Tussen de optredens interviewt Corton de dames in een hoekje van de zaal en heeft het publiek de ruimte om te kletsen en nieuwe drankjes te halen.

Na een nummer van Wolfmother waarmee de zaal wordt opgewarmd, betreedt Kris Berry het podium. Zonder haar volledige band, maar met enkel een gitarist, zingt ze een rustig nummer en creëert zo een intieme setting. De 700 aanwezigen zijn stil en luisteren aandachtig. Sofie Letitre en Cato van Dijck (MyBaby) begeleiden Berry bij het volgende nummer. Daarna volgt een sterk optreden van Cato alleen. Een kleine dame met de stem van een reus en een gitaar die voor heerlijke bluesrock zorgt. Kort daarna komen alle dames op en laten zien hoe hard ze aan het project hebben gewerkt. Ze zingen een achtstemmige, akoestische versie van Rihanna’s Diamonds.

Dan is het Gelderse deel aangebroken. Lokale heldin Lavalu gaat achter haar piano zitten. Na het eerste couplet zijn alle zenuwen weg en laat ze zien hoe sterk haar stem is. Achteraf vertelt ze dat het waanzinnig voelde om in Arnhem op te treden. Op de fiets naar Luxor en zelf zingen in plaats van toekijken. Het publiek dat keihard meezingt met het toepasselijke Hey, The Sun Is Here. Het zorgt voor een magisch moment voor zowel het publiek als de zangeres. Een duet met Yori Swart volgt en daarna mag Swart de zaal laten genieten. Terwijl ze lekker tokkelt op haar gitaar, luistert men met open mond naar haar stem. Bij het tweede nummer vraagt ze om hulp van het publiek. Die laat door luidkeels mee te zingen zien hoe geweldig ze de dames vinden.

Tijd voor Qeaux Qeaux Joans. Met haar mix van breekbaarheid, pure kracht en passie, laat ze zien waarom ze bijna elk concert uitverkoopt. Feilloos speelt en zingt ze achter de piano, terwijl de overige dames ook haar bij een nummer begeleiden. Sofie Letitre is de eerste dame die met volledige band het podium betreedt. Met haar sobere stem en rustige trompettist laat ze het publiek tot rust komen.

Hoewel het concert al een tijd aan de gang is, krijgt Celine Cairo de volledige aandacht. Cairo is een vrouw met de stem van een engel. Ze is voorzichtig en heeft een breekbare sound. Maar uit het niets laat zij een kracht zien, die maar weinig dames kunnen nadoen. Vaak wordt gezegd “save the best for last” en dat lijkt na zeven geweldige zangeressen ook hier nog te kunnen. Fridolijn van Poll (Finn Silver) heeft een bijna niet te omschrijven stem. Passie, emotie, voorzichtigheid en kracht allemaal tegelijk. Ze creëert iets waarop menig muzikant jaloers is: verlangen.

Na afloop betreden alle Ladies Of The Lowlands het podium. Samen zingen zij als afsluiting een cover van Perfect Darkness (Fink), waarmee ze dit concert ook gepromoot hebben. Het applaus gaat over in een ritme, waarna de dames nog even lekker verder zingen.

Dit concert is zaterdag 1 juni tussen 18:00 en 20:00 te horen op 3FM. Voor iedereen die er niet bij was, is het een absolute aanrader. Voor iedereen die er wel bij was, is het een kans om na te genieten.