Jonge honden strijden voor een podiumplek in Park Sonsbeek

Voorrondes Young Talent Stage in Café De Kroeg in Arnhem

Robert Koekkoek ,

Dit jaar organiseert Park Open voor de tweede keer de Young Talent Stage op de Ronde Weide in het Arnhemse Park Sonsbeek. In drie voorrondes in Café De Kroeg zocht het team naar de jonge talenten (tot plusminus 21 jaar) die het Young Talent Stage dit jaar gaan beklimmen. Voor zes van de zestien deelnemers is niet alleen een plek op het podium van Park Open is te winnen. Elke winnaar krijgt ook een coachingtraject aangeboden bij Popcentrum Jacobiberg of bij het Arnhems Kunstbedrijf.

Op 7 en 8 mei zijn de eerste twee rondes. Met overtuiging komen op 7 mei Littlebigginger en 11 Minute Late als uitverkorenen tevoorschijn. Met hun unieke dromerige klanken en energieke presentatie spelen de vier mannen van Littlebigginger zich met gemak naar de Ronde Weide. Zij spelen nummers van hun onlangs uitgebrachte ep Fox.  

De twee dames van 11 Minutes Late begeleiden zichzelf op gitaar, piano en melodica.  Moeiteloos slagen zij er in de jury voor zich te winnen met hun door blues en jazz beïnvloede singer-songwriterliedjes. De jury is merkbaar onder de indruk van de muzikale kwaliteit van dit duo.

De tweede voorronde op 8 mei heeft als winnaars Freddy Straw en Lewits Eye.
Singer-songwriter Straw, 15 jaar, gitaar om de nek, staat in zijn eentje op het podium. De jury geeft in haar oordeel aan zien dat hij een band om zich heen zou moeten verzamelen. Neemt niet weg dat de jury zich unaniem lovend uitspreekt over het talent van Freddy Straw.
De vier jonge honden van Lewits Eye spelen zich energiek door hun set met songs die op het snijvlak liggen van punk en rock. Volgens het juryrapport heeft Lewits Eye groeipotentie. Nu al weten zij het publiek in De Kroeg enthousiast te maken voor hun optreden straks op Park Open. 

De derde voorronde speelt zich af op 15 en heeft als eerste winnaar Melle Berendsen (zang, piano) ondersteund door Corine Borsje (bas, dwarsfluit, zang) en Karlijn Langendijk (fingerstyle gitaar). Het drietal brengt een set met eigenzinnige, poppy luisterliedjes. Met hun muziek krijgen ze het in groten getale aanwezige publiek stil. Wel merkt de jury terecht op dat Berendsen c.s. meer op de interactie met het publiek moeten letten.
Maar ze verdienen met hun set terecht een plek op Park Open. Bijna lyrisch is de jury over het gitaarspel van de zeventienjarige Karlijn Langendijk. Jammer dat er voor de beste muzikant van de drie rondes niet ook een aparte prijs bestaat. Zij zou die beslist gewonnen hebben.

De vijfentwintig minuten die de indie/postpunkband I Am Blazing Lights heeft, is net niet genoeg om het dak van Café De Kroeg er af te blazen. Maar de band speelt wel in deze korte tijd De Kroeg totaal plat. Zanger/gitarist Jannick Philipsen weet jumpend over het podium hoe hij zijn publiek moet bespelen. Drummer Joost Ebbers wil hier niet voor onderdoen en doet een poging zijn drumkit te bestijgen. Helaas is het dak van De Kroeg daar net te laag voor. Zijn tweelingbroer Daan voorziet alles van gedegen gitaarspel met spannende licks. Terecht wijst de jury I Am Blazing Lights als de tweede winnaar aan.

Terwijl de juryleden zich beraden op hun uiteindelijk verdict mag Tuesday zich nog één keer Young Talent noemen.  Zij sluiten de drie voorrondes af met een extra optreden.  De twee dames en twee heren gingen vorig jaar de competitie aan om op de Young Talent Stage te mogen spelen. Zij deden dat zo goed, dat Park Open besloot de band dit jaar opnieuw te programmeren. Tuesday vormt zo met hun poprock met jazzy invloeden een mooi voorbeeld voor alle deelnemers. In het afgelopen jaar evolueerde de band van Young Talent naar hoofdact op het Park Open podium (18 augustus). Wie van de zes winnaars gaat dit kunstje van Tuesday volgend jaar evenaren? Littlebigginger of I Am Blazing Lights? Maar ook Melle Berendsen en haar bandgenoten zouden zomaar in de voetsporen van Tuesday kunnen treden.

Als slagroom op de taart nodigt de jury de beste twee acts van de drie voorrondes Freddy Straw en Littlebigginger uit voor een gig op 22 juni op het AMZAF.  

Park Open (zondagen 2 juni t/m 25 augustus): www.parkopen.nl 
Arnhems Midzomeravond Festival (22 juni): www.amzaf.nl