Eerste halve finale Orkaan van het Oosten zit er op

Organisator Daafit aan het woord

Taggi Eenstroom ,

Op vrijdag 17 mei vond de eerste halve finale van Orkaan van het Oosten plaats in café Schiller te Aalten. Tijdens deze avond speelde een aantal nieuwe talentvolle bands voor een plekje tijdens de finale in juni in Openluchttheater Eibergen. De winnaar hiervan mag spelen op de Gesel van Gelderland. Organisator Daafit wilde graag toelichten hoe dit initiatief tot stand is gekomen en hoe de eerste finale verliep.

Hoe is de Orkaan ontstaan?
De Orkaan van het Oosten is een jaar of 10 geleden bedacht en georganiseerd door verschillende jongerenwerkers in de Achterhoek. Sinds een paar jaar is de Orkaan in handen van een groep enthousiaste (Winterswijkse) vrijwilligers die zich het doel hebben gesteld het hele evenement volledig met gesloten portemonnee te organiseren. Het draait echt alleen nog maar om de bandjes.

Hoe was de sfeer tijdens voorgaande edities? 
Zoals gezegd doen wij ons best om het geheel om de bands te laten draaien. Zelf hebben meerdere mensen binnen de organisatie vroeger deelgenomen aan bandcompetities. Het gevoel dat na 'verlies 'en 'het juryrapport' bleef hangen, overstemde vaak de euforie van de show die neergezet was. Dat willen wij ten koste van alles voorkomen. Als band wil je alleen maar spelen en een te gekke show neerzetten. Een bandcompetitie is voor de organisatie eigenlijk alleen maar een vehikel om dingen gedaan te krijgen. Winst staat op een derde of vierde plek in het geheel.

Afgelopen weekend vond de eerste voorronde plaats in Oerkroeg Schiller. Daar klopte alles wat betreft sfeer en collegialiteit onder de bands. Heel bijzonder om echt alle bands bij elkaar vooraan bij het podium te zien staan. Hopelijk gaan we dat komende zondag 26 mei in café de Zaak in Lichtenvoorde weer zien!

Uiteindelijk is dat ook wat we nastreven: bands die met elkaar een echte Achterhoekse scene gaan vormen. Zo kunnen ze met z'n allen een vuist maken in het huidige popklimaat. Ongeacht het genre. Dit jaar hebben we singer/songwriter, stoner, punk 'n roll, indie en folkrock.

Wie maken er deel uit van de jury?
De jury staat al enige jaren onder leiding van de Winterswijkse Popjournalist Erik Meinen. Naast hem rouleren de juryleden. Zij komen vooral uit de Achterhoekse muziekscene. Ook meerdere voormalig deelnemers aan de Orkaan doen dit jaar mee. 

Wat is voor u een hoogtepunt van Orkaan van het Oosten?
Mijn persoonlijke favoriet is de studioronde. Na de voorronde waar acht bands aan deelnemen, gaan de vier finalebands de studio in voordat de grote finale in het Openluchttheater in Eibergen gespeeld wordt. Voor die ronde hebben we de medewerking van een geweldige studio. Roy's Kitchen in Kotten (bij Winterswijk) is een studio waar de laatste albums van de Backcorner Boogieband en Shaking Godspeed zijn opgenomen. De vier bands worden hier ondersteund om twee nummers op te nemen die voorzien worden van een videoclip (resultaten van voorgaande jaren zijn te vinden op www.youtube.com/orkaanvanhetoosten). Vaak is dit voor de deelnemende bands de eerste kennismaking met een professionele studio. Geweldig om dat vast te kunnen leggen!
Het resultaat van de studioronde is overigens een onderdeel van de beoordeling in de finale. 

Wat zijn uw verwachtingen van de finale?
De competitie (het blijft een stom woord als we het over kunst hebben) is bijzonder sterk dit jaar. We hebben een achttal te gekke bands, dus de verwachting is in ieder geval dat we met de finale acht supernummers kunnen laten horen die tijdens de studioronde opgenomen zijn. Wie er verder in staan is momenteel nog giswerk. Meryl and a bit of Yellow zal er in ieder geval bij zijn omdat zij de eerste voorronde in Aalten hebben gewonnen.
We zullen het zien op 29 juni in het Openluchttheater in Eibergen!

Hebt u verder nog iets wat beslist benoemd moet worden?
Het prijzenpakket natuurlijk: elke finaleband krijgt een tegoedbon van Jasper Muziek (de muziekzaak in Winterswijk), een professionele fotoshoot van Sanne Steenbreker en een gouden gitaar!

Deelnemende bands dit jaar zijn: Meryl and a bit of Yellow, Hz Electric, Pulse, Lewits Eye, Idiopathic, The Cool Trick, PJ and the Legendaries en Daniël Steinbeck & Band.

Zondag 26 mei vindt de tweede halve finale plaats café de Zaak in Lichtenvoorde.
Op 29 juni is de finale van Orkaan van het Oosten in Openluchttheater Eibergen.