Suit And Tie Johns: "We zitten niet met onze voet aan het fuzzpedaal vastgelijmd"

Suit And Tie Johns: als uit het niets zijn ze daar. Na een guerillagig in de kelder van de Plak is de bal gaan rollen. Een handvol optredens in het verschiet en ook nog eens een debuutalbum klaar om te releasen. Wat is er aan de hand in garageland? Nieuwsgierig als wij zijn willen we meer weten van dit illustere kwartet.

“Kom gerust langs tijdens onze repetitie,” was het antwoord van Suit And Tie Johns.
Samen met fotograaf Marcel Krijgsman dus richting een door God en iedereen verlaten industrieterrein. Op naar ‘The Johns' Office’.  The Johns' Office houdt het midden tussen een verlaten cafetaria van een failliet zwembad in een gemiddeld dorp en een oud punkhol. Maar dan met vrolijke graffiti op de muur. Een prima plek voor rock-‘n-roll dus.

Beat or buzz?

Er hangt een buzz rond Suit And Tie Johns. Maar behalve ‘Beat or Bust’ op jullie Soundcloud is er nergens iets van jullie muziek te beluisteren. Is dat een bewuste keuze?
"Ja, eigenlijk wel. We hebben min of meer een omgekeerde route afgelegd. Liedjes maken en een plaat maken en daarna op wat coole plekken een aantal try-outs te doen. Dat was het idee."

"Tja die buzz. Het is ook maar een buzz. Nu moeten we het ook live gaan waarmaken. Maar er zijn zoveel toffe bands dus je moet wel van te voren een plannetje maken om op te vallen en wat doelen stellen om en verder te komen. Dat hebben we ook gedaan. En dat gaat best goed tot nu toe. De optredens druppelen binnen we gaan een aantal mooie festivals spelen. Het bekende rondje eigenlijk."

Vinyldebiel

Het album hebben jullie zelf opgenomen samen met Henk Jonkers. Het verschijnt alleen op vinyl en in een beperkte oplage. Is Suit And Tie Johns 100% DIY?
"Yep. Voorlopig nog wel. Maar zo uniek is dat niet hoor. Dat doen heel veel bands. Zelf shows regelen, plaatjes opnemen, distribueren enzovoorts. Wij zijn gewoon één van de vele bandjes die dat doen. Het is superveel werk maar ook heel leuk om te doen. We hebben onze spaarpotjes kapotgeslagen en zijn aan de gang gegaan. Het voordeel is dat we aan niemand iets verplicht zijn en als we er een puinzooi van maken is het onze eigen schuld, haha."

"We brengen inderdaad het album uit op vinyl in beperkte oplage. Handgenummerd met nog wat lolligs erbij. Zo’n plaat is eigenlijk ook een soort souvenir die je kunt kopen na een optreden. En als ‘ie op is, dan is ‘ie op. We vinden het belangrijker dat de mensen die naar ons optreden komen een leuke avond hebben. En daar kunnen ze dan ook de plaat kopen. Als een leuke souvenir om thuis lekker hard te draaien."

"En als de plaat de winkels uitvliegt dan bedenken we wel weer wat. De plaat komt namelijk ook in een flink aantal platenwinkels te liggen waaronder Rob & Elly’s vinylarchief. Goed toch? Maar eerst maar eens zien wat er gebeurt. We komen net kijken tenslotte."

"We zijn heel blij met de samenwerking Henk Jonkers. De plaat is opgenomen in een geïmproviseerde studio. Of beter, ‘gewoon in een hok met microfoons erin’. Henk is een kerel met goede smaak en hij kan als geen ander met weinig middelen een hele coole sound maken. De kans is groot dat we het voor een volgende plaat het gewoon weer zo doen. En hij is een verschrikkelijk goede drummer. Dat mag ook wel eens gezegd worden!"

Wanda Jackson, The Kinks, Corry Konings en Loretta Lynn.

Op jullie website staat: "psychedelicgaragediscoblues band". Hebben jullie een nieuw genre bedacht?
"
Haha. Ja, nee, misschien, geen idee. Mensen houden nou eenmaal van labeltjes plakken. Dus doen we ze een labeltje cadeau. Dat is handiger dan in dertig regels uitleggen wat het allemaal wel en niet is. Iedereen mag het noemen wat ze willen maar we zijn gewoon een rock-‘n-rollbandje. Dus het zou zomaar kunnen dat het er volgende maand niet meer op staat. Hou het maar op rock-‘n-roll dus. Of muziek." 

Er wordt koffie gedronken, aan gitaren gesleuteld en ondertussen komen er namen voorbij als Wanda Jackson en de gitarist speelt een medley van The Kinks en Corry Konings. "Dat is net zoveel rock-‘n-roll als elke andere gitaarband hoor."  

Mannen met plannen.

Jullie album verschijnt op 16 maart aanstaande. Staat er ook al een nieuwe plaat op de planning? 
"Jazeker. Die lanceren we dan gewoon over precies een jaar. Zet 16 maart 2014 maar vast in je agenda. Dan wordt de opvolger van het debuut gepresenteerd, dat u het weet. Of op een andere datum. En voor hetzelfde geld wordt het een album à la Loretta Lynn of een discoplaat. Dat zou ook best kunnen. We zitten niet met onze voet aan het fuzzpedaal vastgelijmd. En we willen heel graag in Japanse karaokebars spelen. Dus als iemand connecties heeft, kom maar op."