Arnhem voor even de hoofdstad van Pyschobillyland!

Psychout Circus in Willemeen

Bernard Bodt ,

Het Psychout Circus was weer in town en dat betekende bijna veertien uur lang psychobillymuziek verdeeld over twee podia. Tussen de acts door was er een muzikale omlijsting door een scala aan dj’s. Het uitverkochte festival werd voor de tweede maal georganiseerd door Fat Like Us. Even was Arnhem de hoofdstad van Pyschobillyland.

Het festijn in Willemeen werd klokslag een uur geopend in het cafe door de one man-formatie Dead Cat Stimpy. Slechts voorzien van een gitaar, een microfoon en een bescheiden drumstel weet Tim Herrebrugh het publiek te boeien met een ruige uitvoering van eigen werk maar ook covers. Verbazingwekkend om te zien maar ook om te horen hoe nummers ondanks een sobere uitvoering toch tot leven komen.

In de grote zaal laten de Wreck Kings horen dat ook Duitsland een aardig woordje meespreekt op pyschobillygebied. De nummers zijn voorzien van fijne gitaarsolo’s en blijven de hele set boeien. Alleen het engels is, zoals we van duitsers gewend zijn, soms tenenkrommend. Maar het instrumentale gedeelte compenseert een hoop.

The Zipheads, op het laatste moment als vervangers van Graveyard Johnny opgetrommeld, spelen een aangename variant van pure rock-'n-roll uit de jaren vijftig. Als de Britten een cover van the Cramps spelen, verraden ze gelijk wat een van hun grote inspiratiebron is. De drie kwartier die ze mogen spelen vliegen voorbij. Een groter compliment valt er niet te maken.

Na het verscheiden van the Bodybags zijn de Cenobites een van de weinig overgebleven Nederlandse hoogtepunten in de scene. Hun show staat als een huis en ook muzikaal zit het goed. Voor het eerst wordt door het inmiddels massal toegestroomde publiek een pit in de grote zaal gebouwd. Lastig te fotograferen!

Nadat de Retarded Rats, afkomstig uit Leipzig, hun problemen met de microfoons hebben overwonnen, laten ze horen dat het trio een niet onverdienstelijk potje pyschobilly op de mat kan leggen.

Daarna was het de beurt aan het uit Dublin afkomstige Guitar Slingers. De band zorgde voor een kolkende massa in de grote zaal. Het fotograferen werd al bijna onmogelijk door de intense pit vlak voor het podium. Dit sloeg al over naar het cafe waar het Russische Beat Devils liet horen dat ook de pyschobilly diep in het oosten is doorgedrongen.

In de grote zaal staat Gary Griswald inmiddels op het podium, omringd door vier Arnhemmers die we nog kennen uit The Bodybags. Net als vorig jaar zorgt zijn op de jaren tachtig gestoelde pyschobilly voor een ware heksenketel. Na ruim tien uur psychobilly slaat de muzikale vermoeidheid behoorlijk toe en ook goed fotograferen was inmiddels zo goed als onmogelijk. Daarom helaas geen verslag van the Magnetix en King Kurt, en de afterparty door Dj Daddyoo Henry Hell 666. Soms geldt: Genoeg is genoeg.