Kaf en Koren: voorronde 3

Wat clowns, morphsuits en sappige smaken met elkaar te maken hebben

Matthijs Quaijtaal ,

Voor de laatste keer vulde het vanavond extra schaars verlichte CultuurCafé zich met fans, muziekliefhebbers en bandleden. De jury maakte aan het einde van de avond bekend welke vier bands spelen in de finale van Kaf en Koren 2013 in Doornroosje op 22 mei. Met zoveel diversiteit in het programma was dat geen eenvoudige taak.

Local Clown mag vanavond aftrappen. Een echt spetterend begin is het basdeuntje niet, maar het komt snel daarna toch op gang met pop-/rocknummers. De groep stond vorig jaar nog in de finale van Pocketpop en won de aanmoedigingsprijs. Daarna zijn ongetwijfeld veel optredens gevolgd, want zonder te kijken wisselen breaks en tempowisselingen elkaar af. Jammer, want een goede interactie had alles strakker gemaakt. En boeiender om naar te kijken. De sound is prima en met name de leadgitarist mag gehoord worden.
De bassist heeft heel wisselende volumes over het bereik: daar moet echt nog aan gesleuteld worden! Ook de gitaar van de zanger klinkt soms iets te metal-achtig. Maar wat een stem, wow! Zonder twijfel het vetste stemgeluid van Kaf en Koren 2013. Maar ook nu is het vooral een aanmoedigingsprijs die ze verdienen.

We konden inmiddels twee weken bijkomen na het optreden van de Rectum Raiders, maar dan staat hier vanavond The Sausage Party. Dik qua geluid - retestrakke punkrock -  en de looks maken het plaatje compleet. Gewapend met een dildo-microfoon, paarse morphsuit, open mini-broekje met string en een bontjas betreedt de zanger het podium. Dat ziet er tof uit, maar de zang is onverstaanbaar. Al snel wordt duidelijk dat deze band niet komt om te winnen, maar om heel veel lol te trappen. In een zweterige kelder zou dit wel eens een onvergetelijke ervaring kunnen zijn. De band heeft zeker een bijzonder talent voor presentatie, maar na het derde nummer is het uitgeput. De set beter opbouwen en na het hoogtepunt stoppen, want van na-friemelen richting het einde toe wordt niemand vrolijk.

Na een vrij lange soundcheck betreedt dan eindelijk Juicy Flavour het podium. Je zou denken dat de gitaar dan ook wel gestemd is, maar het eerste nummer wordt ondergesneeuwd door de net-niet zuivere klanken. Bij het tweede nummer vergeten we dit snel, want de band komt op stoom en de nummers, die wel wat weg hebben van Go Back To The Zoo, brengen het publiek in beweging. Deze band heeft alles wat het nodig heeft om ver te komen: bijzonder goede sound, divers instrumentarium en prima muzikanten. Een verbeterpuntje is de podiumpresentatie, waarbij interactie weer het sleutelwoord is. Zoek elkaar vaker op, ga helemaal 'los' en maak de muziek nog meer dansbaar! Voeg daar nog wat meer bescheidenheid aan toe en Juicy Flavour wordt onstuitbaar. Fans hebben ze al, nu is het zaak uit te breiden.

... and the winner is:

Na een kort beraad is de jury, bestaande uit Otto van Toorn (The Hubschrauber), Lucy van Oostveen (lichttechnicus Doornroosje) en Peter Muselaers (producent), er uit. Van de bands die zij de afgelopen weken hebben gezien mogen de Rectum Raiders, Sane, Wolves Dressed in Sheep en Juicy Flavour zich melden in Doornroosje. We gaan ons opmaken voor een heel diverse finale, kenmerkend voor Kaf en Koren!