Hartverwarmende Fuzzclub

Gezamenlijk initiatief van Automatic Sam en Suit and Tie Johns geslaagd

Eelco van Eldijk ,

Bevriende bands die samen een avondje organiseren; het is een prima concept. Het nieuwe Suit and Tie Johns en het vermaarde Automatic Sam slaan de handen ineen om een avondje hard het fuzzpedaal in te trappen. Locatie: Willemeen, Arnhem. De support komt van de jonge viervoeters Lookapony uit Eindhoven. Buiten is het stervenskoud, maar de muziek in het jongerencentrum is hartverwarmend.

De Suit and Tie Johns zijn zojuist gestart met hun albumreleasetour die, naar verluidt, Nederland zal wakkerschudden. ‘Paul’, zoals het kleinood heet, werd vorige week zaterdag in een uitverkocht Merleyn in Nijmegen gepresenteerd. Vanavond is het bevriende Arnhem aan de beurt. Waar men vorige week alleen de kar moest trekken, doen nu ook Lookapony en Automatic Sam mee. Die laatste kennen we hier in de regio natuurlijk al lang, al was het wel een beetje stilletjes rondom het viertal. Naar blijkt is men met een nieuw album aan de slag, dat binnenkort het levenslicht moet zien. Ook is er in huize Sam het één en ander veranderd. Een nieuwe drummer (Tim) en bassist (Erik) versterken Rense en Pieter. We zijn benieuwd naar waar de band staat anno ‘lente’ 2013.

Jongelingen Lookapony worden op sleeptouw genomen door Suit and Tie Johns. Het is een viertal mennekes uit Eindhoven dat, zo constateert een wijs man in de zaal, muzikaal ergens in het midden tussen Arctic Monkeys en The Sonics schommelt. Ondergetekende voegt daar nog graag de vocalen van J. Mascis (o.a. Dinosaur Jr.) aan toe. Een geinige combinatie die zorgt voor een rammelend optreden dat het vooral van charme moet hebben. Voornamelijk het gortdroge gepraat tussen de nummers door is van dergelijk niveau dat de band het publiek al gauw op zijn hand heeft. De aardige liedjes doen de rest.

Suit and Tie Johns’ eerste halte op de tourreeks was een aardige show, maar misschien wat braaf. Vanavond in Arnhem laten ze pas echt zien wat ze waard zijn. Ze reiken hun toehoorders een licht psychedelisch dekentje aan tegen de kou. Binnen deze warmte is het goed toeven, wat voor de toehoorder prima omstandigheden schept om naar hun liedjes te luisteren. Nou ja, liedjes? Soms lijken het meer schetsen waarop vrijelijk gejamd of ontregeld kan worden. De band is inmiddels behoorlijk op elkaar ingespeeld, dus mogelijkheden hiertoe zullen alleen maar toenemen de komende periode. Nederland heeft er met Suit and Tie Johns een interessante en sterke nieuwkomer bij die je als programmeur graag op je podium neer wil zetten. In Arnhem hebben ze al laten zien waarom, nu de rest van het land en daarbuiten!

Zanger/brompot Pieter van Automatic Sam veegt voordat het optreden van het vernieuwde viertal goed en wel gestart is eerst de vloer aan met ondergetekende en dit medium. Daarna moet het zaakje losgaan, maar karma blijkt toch echt een bitch. De versterker van gitarist Rense kapt er plotsklaps mee. ‘Nie fokke met de recensent  Pieter, God is met mij!’ Na een ferme trap tegen de electriektoevoer werkt het apparaat echter weer en lijkt de scherpte bij de bandleden alleen maar toegenomen. Automatic Sam laat zien waarom zij simpelweg tot één van de beste bands van de weidse regio en ver daarbuiten behoren. Ramhard en smerig trakteert de band het publiek op enkele opgefokte uitvoeringen van ouder werk, maar het is toch voornamelijk nieuw werk dat de rockrevue passeert. Hoe de nummers heten is nog een waar raadsel, maar dit optreden verzekert ons van de kwaliteit ervan. Het drumwerk van Tim is de overtreffende trap van zompig, de baslijnen zijn richtinggevend en de snerpende soli zijn gemener dan ooit. Automatic Sam verkeert in bloedvorm en alle frustratie moet er uit. Berg uzelf de komende tijd of, als je tenminste een beetje lef in je donder hebt, ga ze zien bij jou in de buurt. Automatic Sam schopt kont.

Dat geldt eveneens voor dit leuke initiatief, de Fuzzclub. Goede muziek, vriendelijk publiek, fijne locatie. Doet u mij er over een half jaartje, wanneer de kou inmiddels aanstaande zal zijn, weer één!