Dag des Oordeels: Ashes of Many

Seasons Never Change

Bernard Bodt ,

2013 Heeft vele mooie dingen in petto voor Ashes of Many. Eerst won de band op Valentijnsdag verrassend maar terecht de Gesel van Gelderland en mag men binnenkort de Gelderse eer in Paradiso verdedigen. En nu ligt dan de debuut-cd Seasons Never Change in de winkels. Een betere timing had niet gekund.

En wat voor een debuut is het geworden. Eentje om gerust met een gouden rand in te lijsten. Het eerste wat opvalt is dat er een mooie hoofdrol is weggelegd voor het uitstekend op dreef zijnde gitaartandem Roland en Nout. Mede door de kristalheldere mix van Freek Phillippi (zanger/gitarist van Fruit of the Original Sin). Verder wisselt Koen zijn gebrul regelmatig af met meer melodieuze zanglijnen. Een verstandige keuze. Want daardoor is de cd bijzonder gevarieerd geworden.  De twaalf nummers happen heerlijk weg en de plaat is afgelopen voor je er erg in hebt.

De metal van Ashes Of Many laveert mooi tussen het geluid van de oude Metallica en het hedendaagse Killswitch Engage.  Absolute prijsnummers zijn Faceless, Surrender At 20 en No Bright Lights. In deze songs wordt de ultieme balans gevonden tussen bruut geweld en prachtige melodieuze metal.   

Valt er dan niets te klagen? Het enige minpuntje dat ik heb kunnen ontdekken is de zeer bescheiden rol voor de ritmesectie. Met name de bas is goed verstopt in de mix. Je moet de bass op je versterker helemaal opendraaien wil je wat horen.

Maar met dit visitekaartje op zak moet de band in staat zijn om ook buiten Arnhem nieuwe fans voor zich te winnen.