Bekijk ’t maar! Neev – Maak plaats

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

“Video Killed the Radio Star” klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Neev en filmmaker Frits van Liempt.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Neev: “We hebben de video opgenomen in februari van dit jaar. De shots buiten zijn allemaal in Arnhem. Het eerste shot is op mijn kamer. Het was een heerlijk gevoel om mijn schoolspullen te trashen voor dat shot. Het heeft nog zo’n twee weken in de kamer gelegen voordat ik het heb opgeruimd.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Neev: “Van het concept dat we van tevoren in gedachten hadden is weinig overgebleven. Alleen het openingsshot en de shots in de sneeuw waren gepland. De video is echt ontstaan tijdens het proces. Ik weet niet of het beter was geweest als we ons aan het concept hadden gehouden, maar I don’t care. Gotta love het resultaat.”
Frits: ”We wilden dat de clip zo veel mogelijk gerelateerd was aan het onderwerp van het nummer. Dit lukte helaas niet helemaal vanwege tijdgebrek. Ik moest namelijk naar het buitenland. We hebben daardoor wat shots die we er graag in wilden niet kunnen maken. De opname van de tatoeage van Tom was op een gegeven moment echt een essentieel shot, dat sterk gerelateerd is aan hiphop en het feit dat dat zijn ding is. Ook het intro is een van de toonaangevende shots: hieruit moest duidelijk worden wat het dilemma is in het nummer. Ondanks dat we concessies moesten doen, denk ik dat we allebei zeer tevreden zijn met wat we hebben afgeleverd in een hele korte periode.”

Is er nog iets leuks, spannends of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Neev: “Die shots in de sneeuw… man, wat was het koud! Frits en ik gingen kapot en het werd maar slechter en slechter die dag. Het was alleen nodig omdat ik per se die shots in de sneeuw wilde hebben. Daarnaast ging Frits begin maart voor drie maanden naar Thailand en de middag dat hij vloog zaten wij nog druk aan de montage. Iedereen om hem heen zat te stressen over de reis en alles wat nog geregeld moest worden, maar Frits vond het allemaal wel prima. Hij wilde per se eerst de video afmaken. Daar ben ik hem nog steeds heel dankbaar voor.”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie deze gefinancierd?
Neev: “De clip was gelukkig helemaal gratis. Frits en ik kennen elkaar al langer. Hij was vanaf het begin enthousiast en er duidelijk in dat hij er niks voor terug wilde. Hij is nog lerende in de filmwereld, net zoals ik dat ben in de muziek. Om dan samen toch een resultaat neer te zetten om trots op te zijn, dat vind ik wel zijn charme hebben.”

Wie is/zijn de maker(s) van de videoclip?
Neev: "Frits van Liempt."

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Frits: ”Eigenlijk vrij weinig. Mijn camera, een paar lenzen om goed mee te kunnen filmen en een statief - dat was het eigenlijk wel. Verder de auto om ons van plaats naar plaats te vervoeren. Je hebt gemerkt dat je eigenlijk niet zo veel nodig hebt. Als je cameramateriaal maar goed is. (Canon EOS 600D + Samyang 24mm f/1.4 + Canon 50mm f/1.8)”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Neev: “Voor de muzikanten die een video droppen: zorg ervoor dat je niet gaat liegen. Mensen prikken daar meteen doorheen. Blijf gewoon bij jezelf en bij de track die bij de video hoort.”
Frits: ”Zorg dat je filmmateriaal van goede kwaliteit is en breng een verhaallijn in je clip aan. Een videoclip opgenomen met je iPhone ziet er niet indrukwekkend uit en er zal dus ook minder snel over gesproken worden.”

Wat is jullie favoriete videoclip of regisseur en waarom?
Neev: “Sluit mij een week op met alleen alle video’s waarin Nicki Minaj zit. Het liefst zonder geluid. Trust me, ik vermaak me wel.”
Frits: ”Dat is een lastige vraag die ik eigenlijk niet eens wil en kan beantwoorden! Maar om er eentje te noemen die me altijd erg heeft aangesproken, zowel de lyrics als de clip zelf: Opgezwolle – Eigen wereld. De clip is een verwerkelijking van de tekst: alles loopt vloeiend in elkaar over en je waant je in je eigen wereld. Ik vind dat dit zo vet is gedaan dat het toch wel één van mijn favoriete clips is. En ook meteen één van de beste Nederlandse hiphoptracks ooit!”