8Bahn aan de haven

In een warme loods wordt de koude nacht weg weggedanst

Tekst: Casper van Schaik | Foto's: Victor van Nikkelen Kuijper ,

Bij aankomst staat er een flinke rij mensen aan de Nieuwe Havenweg 23, voor het lang geanticipeerde 8Bahn: Old harbour factory. Diverse verkeersregelaars en entreemedewerkers trotseren de kou om het toestromende publiek snel naar binnen te begeleiden. Eindelijk kan men de striemende kou verlaten om binnen te treden in de loods.

De aandacht gaat direct richting het podium, en dan met name het gigantische scherm daarachter. Het visuele aspect is direct duidelijk. Diverse bubbeltjes verspreiden zich over het scherm en bieden een prikkelende aanvulling op de beleving. Als je je een weg naar voren baant door een flinke massa mensen om het podium van dichtbij te kunnen inspecteren, zijn er uitsluitend lachende gezichten te zien. De sfeer zit er al goed in.

Aangekomen aan de voorzijde komen de Funktion One-speakers  goed tot hun recht. Loepzuivere tonen stimuleren de trommelvliezen. Opvallend is de ombouw rond de dj, een verhoging die plaats biedt aan een man of veertig die de dj omsingelen. Het geeft een beetje een boilerroom-achtige vibe.

Armin Pillen, een van de mensen die deel uit maakt van het 8Bahn-collectief, begeleidt genodigden en pers naar de backstage. Achter zijn diverse mensen aan het ontspannen in een setting die wat weg heeft van een bedrijfskantine. Tussen al de genietende mensen is er iemand druk bezig op een laptop. Hij is bezig met het live editten van de beelden die in de zaal worden opgenomen: ‘’We bewerken de beelden direct, zodat we aan het einde van het feest de aftermovie al kunnen publiceren.’’ Een opvallende handelswijze ten aanzien van het produceren van een aftermovie.

Vanaf de opbouw kan men precies zien wat de dj aan het doen is en tegelijkertijd de zaal en het publiek observeren. Auntie Flo heeft inmiddels plaatsgenomen achter de draaitafel. Hij komt wat zenuwachtig over maar draait erg lekker en het publiek geniet van de door hem gedraaide platen.

Als je de zaal inkijkt, valt het op dat er vanaf het midden van de loods niet of nauwelijks gedanst wordt. In het midden blijkt dat het geluid hier een stuk minder goed te horen valt dan voorin, terwijl de afstand tot het podium in principe niet heel erg groot is. Wellicht dat er voor een zaal van deze grote misschien toch beter voor een line array-systeem gekozen had kunnen worden, omdat deze het geluid verder kan dragen.

Tijd voor een bezoek aan de bar. Het muntensysteem zorgt voor een snelle doorstroming aldaar en binnen luttele seconden wordt men aan een vloeibare verfrissing  geholpen.

Vooraan bij het podium wordt er heftig gedanst. Het tempo gaat gestaag omhoog en het publiek geniet zichtbaar van de door de uit Glasgow afkomstige dj gedraaide muziek.

Het is tijd om de vj te onderwerpen aan een nieuwsgierige blik. Het blijkt dat de eerder genoemde beelden het resultaat zijn van de combinatie van een oldschool diaprojector, een ovenschaal en verschillende gekleurde vloeistoffen die live bewogen worden door vj Lucy.

Het geheel biedt een hele aparte aanblik en het is een unieke benadering van live visuals. Een poging de verantwoordelijke dame enkele vragen te stellen loopt op niets uit; ze is te druk met haar taak.

De volgende headliner treedt inmiddels aan om de zaal te gaan vermaken met zijn muziek. De uit Nederland afkomstige A Made Up Sound, ook wel bekend onder de naam 2562, staat bekend om zijn uitstapjes naar diverse stijlen. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen over wat komen gaat.

Vanaf de opbouw is goed te zien hoe de zaal reageert op de overname door A Made Up Sound. De aanwezige feestgangers zijn nog steeds in euforische stemming en de net begonnen dj heeft de zaal snel op zijn hand. Enige tijd later kan men concluderen dat bovengenoemde toch behoudender draait dan verwacht. Pascal Rietman van 8Bahn gaat in op de beoogde cross-over, die niet geheel tot uiting komt:‘’Ik ben het met je eens dat hij wat behouden draait, weliswaar gaat het publiek er goed op. Een booking doen we als liefhebbers, het zou erg onbehoorlijk zijn hem te onderbreken en bovendien onnodig als ik naar het publiek kijk.’’  Zijn antwoord is kenmerkend voor 8Bahn als organisatie. Ze zijn duidelijk bezig met hun passie en dit zie je terug in de feesten die zij neerzetten.

Tegen het einde van de avond nemen de heren van de organisatie het roer over in hun 8Bahn Dynasty-rol. Ze borduren vrolijk voort op de lijn van de muziek en er straalt veel energie van hun set af. Het publiek gaat er nog steeds stevig tegen aan.

Iets na zessen begint het publiek gestaag hun thuisreis in te zetten. Wanneer men de loods voor een laatste maal verlaat is het inmiddels licht buiten. Het biedt een mooie aanblik van de rauwe locatie en de immer kabbelende Rijn. Met een grote glimlach keren de feestgangers huiswaarts. De kou neemt men voor lief.

Het was een absolute topavond, waarop de bezoekers ten volste hebben genoten. De organisatie zat strak in elkaar en er hebben zich geen schokkende incidenten voorgedaan. Een avond als deze is zeer veelbelovend voor het volgende feestje dat de heren van 8Bahn het publiek zullen voorschotelen.