-S- Xperience in De Vasim vooral een visueel spektakel

Tweede editie verloopt soepel als ware het de honderdste

Daisy Bietsch ,

Psytrance is zeker geen grote speler in de elektronische wereld, maar desondanks wist -S- Xperience zich te verblijden in een ijzersterke opkomst van enthousiaste bezoekers.

Met De Vasim in Nijmegen is er een parel voorhanden om je droom van een elektronische nacht op illustere wijze gestalte te geven. Het is vrieskoud en dat is vreemd, want het is het begin van de lente. Die kou is echter een, wellicht noodzakelijke, tegenhanger van de warmte die zich heeft genesteld in De Vasim, vanavond het podium voor de -S- Xperience. De ‘S’ staat voor Sander, de bedenker van het concept. De muziek die door het gebouw gaat is progressieve en psychedelische trance. Dat is nog eens wat anders dan techno.

Men is duidelijk niet over één nacht ijs gegaan met het aankleden van De Vasim. De stijl van de decoraties is visueel opwindend, waarin donkere tonen worden samengevoegd met fluorescerende kleuren. De rook van incense die alles doordringt wakkert de geurreceptoren aan. Het publiek is gevarieerd, van jong tot oud. Jong oogt vooral lichtalternatief, met wat dreads. Er is zelfs een aantal verklede mensen.  Die komen hier dus in stijl en geven daarmee een meerwaarde aan de ambiance.

De muziek vanavond heeft een vaste, snelle beat van 140 bpm, voortgestuwd in eveneens een donkere sfeer. Het doet neo-gothic aan, het klinkt meer apocalyptisch dan hippie. En het gaat in ieder geval in een sneltreinvaart. Een flink deel van de nacht hierop dansen is ook niet aan te bevelen voor mensen met een matige conditie. Back to Mars start en gunt het draaipodium achtereenvolgens aan Tila, D-Ther, E-Clip en Dj Zen.

Het is nog verdraaid lastig om degelijk onderscheid te maken tussen hoe de verschillende dj’s te werk gaan in hun set. Dat ligt wellicht aan de onervarenheid in het genre van de toehoorder. De muziek is verder te omschrijven als een opeenvolging van urban-junglegeluiden, met dubbele bassen voor extra-psychedelische inbreng. Maar daar blijft het bij.

Voor de feestgangers die het vlugge voetenwerk even willen ontvluchten is er een prachtig loungegedeelte opgezet. Het is alsof je in een lsd-trip een met groen overdekte oase in de woestijn hebt gevonden. Donker en licht spelen ook hier een spel, met aan een wand een rits van interessante schilderijen van de kunstenaar Jeroen Bos. Er zijn, ook in de danszaal, kleine kraampjes met lichtgevende spullen, kunst en sieraden.

De -S- Xperience houdt duidelijk niet op bij alleen de muziek. Ook de tijd van het feest - van acht uur ’s avonds tot acht ’s ochtends - is ambitieus te noemen. Met een positieve nadruk op de beleving van het publiek heeft dit psychedelische feest dan ook zondermeer een uniek, Nijmeegs gezicht laten zien.