Valkhof Festival voegt vierendertig nieuwe namen toe

José James, Stuurbaard Bakkebaard, Bixiga 70, King Ayisoba, Hausmagger en Kensington spelen op het Nijmeegse festival

José James is dé jazz-zanger van de huidige hiphopgeneratie. James combineert jazz, soul en pop met hiphop en spoken word. Hij groeide op met Prince, hiphop, funk en moderne jazz en ziet John Coltrane, Marvin Gaye, Terry Callier en Billie Holiday als zijn belangrijkste inspiratiebronnen. James gaf onlangs nog een sensationeel optreden in Doornroosje en we zijn verheugd dat we James en zijn band wederom mogen begroeten in Nijmegen.

Na een stilte van enkele jaren is Stuurbaard Bakkebaard terug aan boord. De Eindhovenaren staan bekend om rauwe, pakkende en dwarse songs á la Tom Waits, Captain Beefheart en De Kift. De band speelde in zijn vijftienjarige carrière overal en nergens, maakte een soundtrack voor de film Doodslag met Theo Maassen in de hoofdrol en was jarenlang de stuwende kracht van het beruchte Beukorkest. Stuurbaard Bakkebaard is eigenwijs, origineel, niet te vangen maar vooral niet in een hokje te stoppen.

Bixiga 70 is vernoemd naar een wijk in São Paulo, een ware culturele melting pot in een van de grootste steden van Brazilië. De tienkoppige band mixt cumbia, Guinese malinké, Braziliaanse candomblé en samba met afrobeat en seventies grooves. Ze speelden al met Tony Allen, Seun Kuti & Egypt 80 en Antibalas Afrobeat Orchestra. Bixiga 70 heeft alles in huis om een heel goed feestje te bouwen.

In zijn thuisland Ghana heeft King Ayisoba de status van superster. King Ayisoba zingt en rapt in Fra Fra, Twi en in het Engels. Hij speelt de kologo, een tweesnarige ritmegitaar van Kalebas-hout. De muziek van King Ayisoba is helemaal van nu. Een gekruid mengsel van highlife, kologo beats, rap en het bijzondere stemgebruik van de Koning zelf.

Hausmagger is de band van Theo Wesselo, bekend van Rembo & Rembo, en bezingt de 'rafelranden van de samenleving'. Conflicten, wraak, knokpartijen, vergeldingsacties en allerlei andere ellende waar geen oordopje tegen bestand is. Hausmagger is een cocktail van Nederlandstalige poëzie, surfrock en geintrapperij. Liedjes die nergens over gaan maar wel de spijker pijnlijk hard op de kop slaan.

De Utrechtse indierockband Kensington is hard op weg een van de grootste Nederlandse bands van het moment te worden. De band speelde samen met grote namen als Wombats, White Lies, The Subways en beleeft een festivalseizoen waar je oren van gaan klapperen. Met het tweede album Vultures en de hitsingle We Are The Young heeft Kensington een plek in de eredivisie van de vaderlandse pop veroverd.

Ook toegevoegd aan het programma zijn: Two Gallants, J.C. Satán, Makx, Lavalu, Tessa Rose Jackson, Nouveau Vélo, Rocketnumbernine, Earth Mk. II, Mannheim, Spilt Milk, Gelbart en De Rooie Neger.

De winnaars van de popwedstrijden De Roos van Nijmegen, Kaf En Koren en de Gesel van Gelderland spelen uiteraard ook op het festival. Deze editie is het de eer aan The Naked Sweat Drips, Rectum Raiders en Ashes of Many.

Liefhebbers van hiphop en urban kunnen hun vingers aflikken tijdens de Chocolade-avond met Rather Real, Aziz en winnaar van de Grote Prijs van Nederland: Flow & Co.

Give It Dub met als host MC Brown Sugar presenteert Guus, Obscure en BeeVee. Phacts en DBS maken de line-up tijdens de Stellar-avond compleet.

Voor je dosis Nieuwe Electronische Waar ga je naar Mical Rhebess, Julien Mier, Kalima featuring Unannounced Guest, Near Earth Object en Vincent Leijen.

Eerder waren al bevestigd voor het Valkhof Festival: Moon Duo, Tamikrest, Jacco Gardner, Alelea Diane, Swindle, White Fence, Midnight Juggernauts, Rødhåd, Orlando, Ásgeir Trausti en vele anderen.

Valkhof Festival vindt plaats van 13 tot en met 19 juli in het Nijmeegse Valkhofpark en is vrij toegankelijk.