The Spax en The Muff op Huntenpop

Met een ‘weirde’ bandnaam kom je er wel

Taggi Eenstroom ,

Afgelopen weekend waren de laatste twee tickets voor Huntenpop te verdienen in de Achterhoekse Band Competitie. The Spax en The Muff verdienden ieder een plek op Huntenpop 2013. Het Lichtenvoordse duo The Big Bang Theory (met alleen een drummer en een bespeler van een Hammondorgel op het podium) viel buiten de prijzen, net als hiphopband Anders Niemand (Nijmegen), Try Acrobatics (Amsterdam) en Ilen Mer (Tilburg). 3 voor 12 gelderland sprak na afloop met de organisatie en kreeg tekst en uitleg van Erik Ramaker, programmeur van DRU Cultuurfabriek.

Hoe is het initiatief van de Achterhoekse Band Finale ontstaan?
De Achterhoekse Band Competitie is drie jaar geleden ontstaan als een gezamenlijk initiatief van DRU Cultuurfabriek en Stichting Huntenpop, met als doel talentvolle bands een kans te geven zichzelf in de kijker te spelen.

Is er momenteel een actief netwerk met nieuwe Achterhoekse bands?
Laat ik het zo zeggen: er zijn enorm veel Achterhoekse bands actief, en naar mijn idee is de Achterhoek altijd al een broeinest van muzikanten en bands geweest. De aanwas blijft komen.

Wie is de winnaar geworden? En waarom zij?
De finale kent ieder jaar twee winnaars. Er is een jurywinnaar die het complete prijzenpakket wint. Deze keer was de jury unaniem over  The Muff, vette seventies-invloeden, waanzinnige bassist, superstrakke band en dat terwijl ze na een reis van zeven uur (de dag voor de finale stonden ze nog op het podium in Denemarken) pas vlak voor hun optreden uit de tourbus kwamen rollen.

Daarnaast heeft het publiek ook een belangrijke stem. Zij kunnen het beste bepalen wat zij de festivalband bij uitstek vinden en wie ze graag terug willen zien op Huntenpop. Dit jaar heeft het publiek met overtuiging gekozen voor The Spax, een band die de zaal echt aan de gang kreeg en eroverheen walste als een bulldozer.

Hoe was de sfeer tijdens de Achterhoekse Band Finale?
De sfeer heeft eigenlijk weinig weg van een competitie, ook al zit dat in de naam. Bands onderling moedigen elkaar aan en gaan op een relaxte manier te werk. Wel merk je dat er zo in de finale een zekere spanning heerst, omdat iedereen graag samen met The Toy Dolls en Guano Apes het podium wil delen. Gezonde spanning welteverstaan. Verder is de sfeer van zo'n avond typisch Achterhoeks: gemoedelijk.

Wat heeft het de winnaar opgeleverd?
Beide bands winnen een plek op Huntenpop en natuurlijk eeuwige roem. Daarnaast heeft de jurywinnaar een prijzenpakket gewonnen waarmee je naar ons idee een vliegende start kunt maken: studiotijd bij Silvox Studio, 500 bedrukte cds (inclusief artwork) beschikbaar gesteld door DeCDPerserij.nl en een fotoshoot met een professionele fotograaf, Valentijn Tempels. Al met al een prijs waar ze werkelijk wat aan hebben.