Bekijk ’t maar: Dead Man's Curse – Shot to Hell

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

“Video Killed the Radio Star” klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Dead Man's Curse en filmmaker Juriaan Hodzelmans.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Dead Man's Curse: “We hebben de video opgenomen op een verlaten scheepswerf in Grave op zondag 14 april 2013.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Dead Man's Curse: “Omdat het de eerste videoclip van Dead Man's Curse is, hebben we besloten om het vrij traditioneel te houden. Een band op een vette locatie in een 'live' situatie. Het belangrijkste wat we moesten regelen was een goede producer en een gave locatie. Die hadden we gelukkig snel gevonden!”
Juriaan Hodzelmans: “Bij een videoclip waar alleen de band te zien is, en die verder geen verhaal heeft, maakt de locatie erg veel uit. Gelukkig wist de band al een goede locatie en was er veel ruimte (letterlijk en figuurlijk) om mee te variëren totdat we alles goed opgezet hadden.”

Is er nog iets leuks, spannends of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Dead Man's Curse: “Leuks: eigenlijk hebben we als band altijd de grootste lol. Het was zoals altijd een soort van schoolreisje. Iets spannends dat gebeurde was dat we onze leadgitarist Jaap hadden geïnstrueerd om boven in een grote kraan te klimmen die er stond voor z'n grote 'solo'-shot. Toen hij al zijn moed bij elkaar had geraapt en tientallen meters naar boven was geklauterd bleek het shot er niet uit te zien en hebben we hem onverrichter zake weer naar beneden geroepen. Er is niet echt iets bijzonders gebeurd. Het was een lange dag, maar alles verliep bijzonder vlekkeloos.”

Wat waren de kosten van de videoclip? Hoe hebben jullie deze gefinancierd?
Dead Man's Curse: “We zaten aan een gelimiteerd budget, dus we moesten logistiek, locatie, catering, drank en vrouwen zelf regelen. Gelukkig kennen we een hoop mensen, dus wat we nodig hadden hebben we via via wel kunnen fixen. Behalve de vrouwen, die zitten dan ook niet in de clip.”

Wie is/zijn de maker(s) van de videoclip?
Dead Man's Curse: “De maker van onze videoclip is Jurriaan Hodzelmans. We zijn bewust gegaan voor een jong talent. Ik zag een keer een korte promoclip voorbijkomen die hij had gemaakt en daar spatte de potentie van af. Ik gooide het bij de andere jongens in de groep en toen bleek Jurriaan toevallig stage te lopen bij het bedrijf waar onze gitarist Servé werkt. We hebben hem gevraagd en hij wilde het graag doen, onder andere om zijn portfolio uit te breiden. Het is een winwinsituatie. Wij hebben een vette clip en hij heeft iets moois voor in z'n portfolio. Voor ons allebei ook goede promotie, want binnen een paar dagen stond de teller bij YouTube al op meer dan tweeduizend views.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Juriaan Hodzelmans: “Als beginnende videomaker heb ik geen professionele apparatuur tot mijn beschikking. Daarom is alles gefilmd met een Canon EOS 7D. Om wat meer beweging te geven is bij sommige shots een steadycam gebruikt. Zelf had de band bouwlampen geregeld voor wat extra licht.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Dead Man's Curse: “Zorg voor een goede filmmaker die snapt hoe een clip gesneden moet worden, vind een mooie locatie, schiet voldoende materiaal en wees vooral in de edit/nabewerking/kleurcorrectie kritisch.”

Wat is jullie favoriete videoclip of regisseur en waarom?
Dead Man's Curse: “Hmmm, een bepaalde maker niet echt, maar ik ben wel altijd erg fan geweest van de videoclips van Alice in Chains. Altijd erg simpel, maar passen erg goed bij de song. De meest simpele is denk ik wel de clip voor het nummer Down in a Hole. De band loopt door de woestijn met de hond, praat wat met de locals, ligt op een matras... Er gebeurt echt helemaal niks, maar de clip past zo goed bij de sfeer van het nummer. Ik ga aan Jurriaan doorgeven dat ik de volgende clip ook alleen maar op een matras wil liggen.
Juriaan Hodzelmans: “Als filmmaker is het de kunst om mensen over te halen de muziek te luisteren door een mooie video erbij te brengen. Dit begrijpen ook de bands steeds beter, waardoor het niveau van videoclips ontzettend hard stijgt de laatste tijd. De Parijse Berzerker en de Let Pavel Trebukhin zijn hier goede voorbeelden van. Ondanks het hoge niveau springt de Britse filmmaker Tom Welsch er met kop en schouders boven uit. Hij combineert mooie standpunten met vloeiende beweging en slow motion. Een mooi voorbeeld is deze video.”