AMZAF 2013: bijzonder leuk!

45 acts op meer dan tien bijzondere locaties

Nina Ruijfrok ,

22 juni was het weer zover: het Arnhemse midzomeravond festival, oftewel AMZAF. Dit festival, gehouden in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem, vond voor de derde keer plaats. AMZAF is een bijzonder festival. Alle stijlen komen aan bod en er is voor iedereen wat wils. Daarnaast vinden alle acts ook nog eens plaats op wel erg bijzondere plaatsen.

Maame Joses opent het festival. Ze zet de stemming meteen neer. Het is gezellig en lekker losjes, een huiskamer gevoel. Er wordt met het publiek gepraat en er wordt gelachen. Maame heeft een prachtige stem, maar toch lijken haar nummers erg vaak hetzelfde te klinken.

Een half uur later begint Deaf Charley op de Scheepswerf. Tussen de boten spelen ze hun nummers. Het is een heel gaaf bandje met pit en een goede interactie met het publiek. Maar ook voor de rapliefhebber is er genoeg te zien. Zo is er ERA, een fanatiek rapduo uit Arnhem. Helaas zit het weer niet mee maar dit houdt de mannen niet tegen. Ze krijgen het publiek toch aan het dansen.

Dan is het de beurt aan Eva Almagor. Eva speelt haar zelfgeschreven nummers, die prachtig zijn. Ergens wordt een link gelegd tussen Eva en Amy Winehouse die ik zelf niet zie, maar wat kan ze zingen. Helaas is de setting helemaal fout. Ze had beter op een ander podium kunnen staan.

De Scheepswerf staat deze avond ook bekend als het Young Talent Stage. Een goed initiatief voor bands die ervaring op willen doen. Zo ook LittleBigGinger. Een leuk bandje dat neigt naar het ruige. Het loopt niet altijd even soepel, maar de potentie is er. Volgens het publiek doet de band erg zijn best. "Ja, hij kondigt het al veel beter aan, daar let hij echt op," aldus een vriend.

Dan is het tijd voor Uli sucht 'ne Freundin in de boerderij. Het is een onwijs goed duo met een geweldige sound. Ze hebben er een fan bij. Hun covers zijn hilarisch en ze zingen ook erg goed. De cover van Womanizer blijft in je hoofd hangen. Echt een aanrader!

Ook Démira treedt op in de Boerderij. Démira, bekend van de Beste Singer-Songwriter, is bescheiden maar heeft een hele  mooie en unieke stem. Haar bekendste nummer is lang niet het beste nummer en ik ben erg benieuwd naar haar ontwikkelingen. Als laatste in de Boerderij is Q-Night aan de beurt. Het is een groep samengesteld uit meerdere getalenteerde leerlingen van de Quadraamscholen. Het idee is erg leuk, maar de uitvoering niet heel denderend. Wel complimenten voor de artiesten! Ze hebben stuk voor stuk talent, maar de combinatie van muziek en theater komt hier niet heel goed tot zijn recht.

Lieve Bertha op de mainstage is een heerlijke afsluiter voor de avond. Ze zijn ongegeneerd, gezellig en brutaal. Ze maken de mensen vrolijk ondanks de regen, al mogen ze wel iets minder babbelen.

AMZAF was een succes. Je leert nieuwe artiesten kennen die zeker de moeite waard zijn en de locatie is heel bijzonder. Dit festival is zeker een aanrader, dus tot volgend jaar!