Nijmegenaar Roi Koch debuteert op Duits label Traum Schallplatten

Droom lekker weg bij het nummer Callings

Daisy Bietsch ,

Het is de eerste keer dat een producent uit Nijmegen weet door te dringen tot de bovenste regionen van het vooraanstaande Duitse label Traum Schallplatten. 18 juli was de releasedatum van Roi Kochs Callings, een dromerige en sferische technoplaat. Daarmee leverde hij meteen een prestatie van formaat. Knobsmagazine.com is treffend over “…Dutch artist Roi Koch, who has brought together in a skilled and fine way, old school ideas of hypnotic melodic techno with the production style of now, creating a constant chill.”

Roi Koch aan het woord: “De release van Callings op Traum betekent voor mij persoonlijk veel. Het is een van de bekendste technolabels van Duitsland. Ik volg het label al best lang en daarom vind ik het zo bijzonder dat dit gebeurt.” 

Hoe is het nummer ontstaan? 
“Ik ben altijd op zoek naar een bepaald geluid dat mij moet raken. Op een gegeven moment ontstaat er iets. Ik speel steeds in op wat mijn gevoel zegt en zo probeer ik ook muziek te maken. Ik speel met geluiden, dan zie ik wel wat er gebeurt.” Hij vervolgt: “Traum richt zich op de melodieuze kant van techno, maar zelf wil ik het nummer niet in een hokje stoppen. Voor mij moet het wel dansbaar, onnavolgbaar, vrolijk, melancholisch, intelligent, melodieus, en een beetje eigenwijs zijn. Ik zou zelf zeggen: elektronische muziek.” 
 
Wat is de gedachte achter Callings? 
“Ik wilde een subtiele melodie creëren die blijft hangen, met een geluid dat mij raakt. Muziek wekt emoties op en dat is bij iedereen verschillend. Iedereen kan uiteindelijk een eigen invulling geven aan een nummer. Ik hoop dat ik ook anderen met dit nummer kan raken.”
 
Is het uitbrengen van een plaat op Traum altijd al een doel voor je geweest? 
“Op zich wel, wat ik al zei. Traum Schallplatten is een mooi label om een plaat op uit te brengen.”
 
Wat betekent deze release voor jou op professioneel gebied? Opent het nieuwe deuren? 
“Dat weet ik niet, ik ben daar niet zo mee bezig. Ik heb nog genoeg inspiratie en veel nummers klaarstaan. Hopelijk leidt dit tot meer releases. Ik zie het allemaal wel.” 
 
Wat zijn de volgende muzikale projecten waar je je op gaat richten? 
“Ik ben gevraagd om een remix te maken van een artiest die ik al jaren lang hoog heb zitten. Dat is voor mij een grote uitdaging. Het is echter nog niet helemaal door, dus wie die artiest is houd ik liever nog even voor me. Een ander project is natuurlijk een ep op knopje, mijn eigen label. Verder zie ik wel wat er op mijn pad komt. En er is uiteraard nog een releaseavond. Die zal half augustus, begin september plaatsvinden.” 
 
Wat zijn je ambities als het gaat om het produceren van muziek? Wat zou je uiteindelijk willen bereiken? 
“Muziek is mijn passie, met name elektronische muziek. Ik maak muziek om dingen van me af te zetten en niet te denken aan dingen die ik niet fijn vind. Dingen die ik heb meegemaakt hebben op een bepaalde manier invloed op mijn muziek. Muziek maken geeft mij een fijn en rustig gevoel. Met mijn muziek kan ik mijn gevoel uiten en dat is voor mij het belangrijkste."