Geslaagde viering van vijftien jaar Forms

Feesten met waterpistolen, punkers en heel veel drum and bass

Tekst: Adriaan de Jonge / Foto's: David Bouman ,

Met vijftien jaar ervaring in het organiseren van drum and bass events is Forms niet meer weg te denken uit het Arnhemse nachtleven. Het beproefde recept werd ontwikkeld in 1998 en bewijst in 2013 nog even sterk te zijn. Inmiddels vult een nieuwe generatie de zalen en worden jongere DJ's uitgenodigd maar het vertrouwde concept blijft de basis. Deze lange geschiedenis is iets om trots op te zijn. Daarom werd afgelopen weekend niet één maar twee nachten lang de vijftiende verjaardag van Forms gevierd.

Wat houdt dat onderscheidende concept van Forms in? De crew bestaat uit vrienden die al jaren samen de feesten organiseren en ook zelf achter de draaitafel staan. Een opvallend aspect is dat visuele creaties centraal staan. Veel aandacht wordt besteed aan flyers, decors en aankleding van de zaal. Dat was dit weekend goed te zien. Op 'Punk Rock Friday' herinneren anarchistische symbolen aan de verre roots van de drum and bass en de volgende dag zijn de decoraties weer compleet veranderd. In het teken van 'Summerjam Saturday' zijn de zalen opgefleurd met fluorescerende golven, een haaienbek, vissen, kwallen en strandballen. Ook hangen grote, stijlvol versierde plastic barrières tussen de dansvloer en het podium. Aan de bezoekers is in de aankondigingen gevraagd waterpistolen mee te nemen, dus dan moeten ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden. 

Op vrijdag staan op het hoofdpodium voornamelijk de Forms-residents: Tyson, Trap, Unreal, Fox, Don.Skey en DMC (Dapper). Headliner van de avond is The Panacea. Hier wordt non-stop keiharde, compromisloze drum and bass gedraaid. Er wordt gestampt en gesprongen van begin tot einde. Eén trap naar beneden bevindt zich een zaaltje in underground-sfeer waar dynamische dubstep sets met uitstapjes naar aangrenzende stijlen gedraaid worden. Op dit podium staan jonge, lokale artiesten, zoals Zero Binopse, veelal verbonden met organisaties Strike Back en Deep Cutz. De bezoekers kunnen dichtbij de DJ komen en dat zorgt voor een optimale ervaring van de energieke beats. Bovendien is er een live band. De feestpunkers van Harries '89 branden al vroeg op de avond los met ouderwets rauwe punkrock. Maar het echte hoogtepunt moet nog komen. Als afsluiting van de mooie nacht speelt de band nog een aantal nummers met een drum and bass set op het hoofdpodium mee en dat is een verrassend sterke combinatie.

De zaterdag moet de vrijdag natuurlijk overtreffen en gelukkig lukt dat. Tijdens de internationale act Aphrodite loopt het goed vol in de bovenzaal en is het publiek erg enthousiast. Terwijl een nummer naar een climax werkt, staat een jongen op een speaker en meteen vormt zich een zee van handen om hem op te vangen op het moment dat de 'drop' komt. De bezoekers laten zich gaan en dat is waar Forms om gaat. Om vijf uur 's nachts blijkt een remix van Killing In The Name Of het ideale slotnummer van het weekend te zijn en aan alle bezwete gezichten is tevredenheid af te lezen. Forms kan terugkijken op twee prachtige nachten!