#vf13 3voor12 gelderland tipt Valkhof Festival 2013

Wat mag je niet missen?!

redactie ,

Goed voorbeeld doet volgen. Waar via de site van het Valkhof Festival de tips van de artiesten, die ooit eens op het festival speelden, je om de oren vliegen, biedt de redactie van 3voor12 gelderland ook hun bescheiden aanbevelingen aan. Speciaal om je buiten de jaarlijkse reünie geen moment te hoeven te vervelen. Of iets met het muzikaal bos de bomen weten te vinden in het park.

Als liefhebbers van lokale zaken kijkt 3voor12 graag naar Gelderse artiesten. Natuurlijk worden de Kapelsessies geroemd en getipt door de nodige (ex)redacteuren. De intieme pareltjes zullen daar verschijnen. Jellephant, singer-songwriter uit Arnhem, treedt dinsdag op in de kiosk in ‘de tuin’ (onderdeel van Valkhof Festival waar de sessies gaan plaatsvinden). Deze Arnhemse muzikant heeft met Yours Truly een pracht plaatje afgeleverd. Binnenkort verschijnt ook een nieuwe 7", die dankzij crowdfunding tot stand is gekomen. Een grote aanrader namens oud-hoofdredacteur en Kapelsessie-man Edwin Niemantsverdriet: “Jellephant verdient het om een groot publiek te krijgen.”

Ook Lavalu wordt vaak genoemd als één van de niet-te-missen-optredens.  Vrijdagavond 19 juli om 19.45u speelt zij op het Boog-podium. “Leuke popliedjes die fijn in het gehoor liggen. Mariëlle heeft een mooie stem met een rauw randje en na ieder concert betrap je jezelf op het nog steeds neuriën van haar nummers.”

“Snoeiharde metalcore met een groot hart. Ik vind het erg lijken op Killswitch Engage, waar ik vroeger groot fan van was. Harde gitaarrifjes, dubbele bassdrum, vette grunts en zo nu en dan mooi afgewisseld met cleane vocals. Een must voor metalfans! En ze wonnen de Gesel van Gelderland, een niet geheel onbelangrijk wapenfeit”, aldus Simon van Eijk, die de gehele week druk zal zijn de Kapelsessies te filmen. Naast dit heftige zondagmiddagoptreden van Ashes of Many, maakt hij vrijdagavond (19.00u) samen met anderen ook zeker tijd voor Guild Of Stags. “Heerlijke rockmuziek met een fantastische zanger, het album verveelt geen minuut.” Dus ook fans van Navarone: opgelet!

De tipfabriek wijst u vervolgens ook naar de volgende twee lokale specialiteiten: “The Naked Sweat Drips, veelbelovend jong talent!”, prijst schrijver Paul Aerts de winnaar van De Roos van Nijmegen 2013. Zij spelen zondagmiddag tussen het vele lokale geweld. En “Takakakakakakakaka versus Grrrrrrrrpieeeep. Of te wel Dead Neanderthals versus Machinefabriek: grind-jazz versus drones. Het schijnt te klinken als de soundtrack van een niet uitgebrachte horrorfilm. Zaterdag: DNMF op het Boog-podium.”De man van de ‘bekijk het maar'-rubriek, Erik Nijsten, is daar sowieso bij.

Hij ziet ook uit naar King Ayisoba:Deze Ghanees zegt zelf dat zijn boodschap een wapen is om je rug te rechten tegen het kwade. Gewapend met een traditioneel kologo, vaak gestoken in te grote slippers en in het bezit van een zeer gevariëerde superstem moet dat helemaal goed komen.”

Tim Arets stuurt je naar Orlando: “Een ontzettend goede band die je zeker versteld doet staan. Live en op plaat ontzettend goed. Tessa Douwstra is een ontzettend goede zangeres. Echt waar, dit moet je gezien hebben. En daarna een kaartje kopen voor hun show in Merleyn!”

De meningen en smaken van de redacteuren lopen fijn uiteen. Zo stuurt Esmee Ottema (fotografe) je naar zowel White Fence (“droom lekker weg op deze psychedelische poprock en doe er af en toe ook lekker een dansje op”) als naar Rødhåd (“Berlijnse dubtechno waar je in wegdwaalt maar tegelijkertijd ook op los wilt gaan”). Thijs Schamp staat liever bij Concrete Knives (“Wie wil nu niet zomerse popliedjes met catchy arrangementen en prima meerstemmige zang op een mooie dag op het Valkhof Festival”), Nouveau Vélo en White Denim. Over die laatste (woensdag 23.30u, ARC) schrijft hij: “Het combineren van psychedelica, progressieve rock, garage, seventies en blues lijkt een schier onmogelijk combinatie, toch lukt het dit kwartet uit Austin, Texas. Vooral de 'onmogelijke' arrangementen zijn de grootste plus, zonder dat het daarmee de aandacht verliest. Het is ook niet voor niets dat deze band op tour gaat met Tame Impala. Met hun verzameling aan nummers kan White Denim ontzettend gas geven en tegelijkertijd weer tandje lager schakelen. Een uur genieten, punt.”

Bij White Denim zal hij zeker Eelco van Eldijk tegenkomen. Die sowieso te vinden zal zijn bij een hele sliert aan optredens de komende week. Toch tipt hij de volgende als mogelijke verrassingen: J.C. Satán (pittige en noisy garage-indierock, ‘The Pixies on speed’), BadBadNotGood (knappe en relaxte instrumentale jazz/rock/pop/hiphop/whatever), RocketNumberNine (“wat is dat nummer Doodlebug ronduit fantastisch”), de gehele maandagavond (met o.a. krautrockers Moon Duo en stonerrockers Uncle Acid and the Deadbeats) en “het megavette Raketkanon, dat op zondag tijdens de Fortarockavond op de Voerweg vanaf 20.45u de feestweek gaat slopen voordat deze goed en wel begonnen is”.

De redacteuren van 3voor12 gelderland gaan volgende week op pad om zoveel mogelijk optredens van verslag te voorzien. Zij zullen dat doen in zowel in woord als beeld en altijd eerlijk. Schrijver Robin Oostrum is zelfs in zijn voorbeschouwing licht kritisch. Hij ziet zeer uit naar Akron/Family, maar… “al staan er op het laatste album tussen al die pareltjes ook een aantal Coldplay-draken en die mogen ze overslaan van mij”.

Sommigen zijn niet dé persoon om veel woorden te wijden aan zaken. Fotograaf Bernard Bodt is kort en krachtig over zijn Valkhof Festival-tip: “Truckfighters!”. Een ander ziet juist weer graag uit naar woorden. Te weten Paul Aerts die op de zaterdagavond op het Voerweg/Chocolade-podium Coely tipt: “Amerikaanse catchy raptechniek, Britse vertelstijl”.

Dat het een divers weekje gaat worden, is duidelijk. Wij kunnen niet wachten tot het feest start. Tot op het Valkhof (Festival)!