#vf13 “Voor Lou Barlow bouwden we de filmspullen natuurlijk opnieuw op!”

Kapelsessies: van bouwkeet naar eigen stek op Valkhof Festival

Arina Banga ,

Lou Barlow van Dinosaur Jr. en zijn gitaar op video vastleggen onmogelijk? De filmploeg van de Kapelsessies kreeg het voor elkaar. Het project startte in 2010 rondom de-Affaire, de voorloper van het Valkhof Festival, en is sindsdien een vast ingrediënt van het alternatieve festival. Waar de intieme sets in de Sint-Nicolaaskapel voorgaande jaren nog verborgen waren voor het publiek, heeft de groep van de Kapelsessies dit jaar een eigen stek op het festivalterrein. 3voor12 gelderland sprak met initiatiefnemer Edwin Niemantsverdriet.

Het idee om akoestische sessies op te nemen zat al een aantal jaar in zijn hoofd en de eerste poging in 2007 met De Staat in een bouwkeet smaakte naar meer. Voor Edwin Niemantsverdriet was de Sint-Nicolaaskapel in het Valkhofpark daarvoor de droomlocatie, al leek het moeilijk toestemming te krijgen.

Vliegende start
Gelukkig bleef het niet bij dromen. Godfried Verstegen, toenmalig directeur van de-Affaire, bracht Niemantsverdriet en de beheerder van de kapel met elkaar in contact. “De Valkhofvereniging was vanaf het eerste moment enthousiast over het idee om akoestische sessies op te nemen op een plek waar je die niet snel verwacht.” Ook de organisatie van het festival is belangrijk geweest bij de vliegende start van het bijzondere project. Programmeur Robert Meijerink en artiestenbegeleider Wouter Maes brachten de filmcrew in aanraking met acts die in 2010 op de-Affaire speelden. Verder ondersteunde (en ondersteunt) Kunst en Cultuur Gelderland (KCG) de Kapelsessies facilitair door te zorgen voor microfoons en andere technische spullen.

Maar zonder de bereidheid van artiesten die met een gitaar in de hand de kapel in willen duiken, geen Kapelsessies. Daarom leveren de filmers in de loop van het jaar een wishlist in bij Wouter Maes. Hij inventariseert vervolgens of de acts interesse hebben. Bij de selectie let Kapelsessies onder andere op de verdeling tussen Gelders, nationaal en internationaal. “We willen juist ook Gelders talent een podium bieden tijdens die week. Overigens verkeren we tegenwoordig in de gelukkige omstandigheden dat acts ons zelf benaderen.”


Whisky met Ben Howard
Er is duidelijk vraag naar het muzikale filmproject rond de duizend jaar oude kapel. Inmiddels heeft Kapelsessies al vier edities van het festival de-Affaire video's gemaakt, en doet dit nu ook buiten het festival om. Edwin Niemantsverdriet somt enthousiast wat favorieten uit de collectie op. “In 2010 hebben we een uur met Ben Howard in de kapel gezeten. Hij zat lekker te jammen en gezamenlijk werkten we een fijne fles whisky weg. Achteraf de grootste act die we gehad hebben.”

De langste sessie was ook in 2010, met Dez Mona, zijn persoonlijke favoriet. De band had eigenlijk geen tijd, maar toen de zanger toch de akoestiek even testte was de beslissing snel genomen. Ze wilden meteen een sessie opnemen. “Dit is de langste sessie die we ooit hebben opgenomen. Er kwamen zelfs paniekerige telefoontjes van backstagemanagers binnen, omdat de muzikanten al lang in België hadden moeten zitten.”

Dolblij
Ook C. W. Stoneking (2011) was enthousiast over de akoestiek. Hij stond op ieders verlanglijstje, maar bleek niet zoveel zin te hebben toen hij arriveerde. “Toen hij eenmaal binnen was verbaasde hij zich over het gebouw en de akoestiek. Achteraf was hij dolblij dat hij had mogen spelen”, lacht Niemantsverdriet. Jamie Woon (2011) op zijn beurt vond het heerlijk om zonder band in zijn eentje terug te gaan naar de basis: “Hij schrijft liedjes altijd eerst op zijn akoestische gitaar.”

In 2012 strikte Kapelsessies Lou Barlow van Dinosaur Jr., Sebadoh en The Folk Implosion, een persoonlijk favoriet en muzikale held van Edwin Niemantsverdriet. Xavier Teerling, adviseur bij KCG en betrokken bij Kapelsessies, zag hem over het terrein lopen en vroeg hem gewoon of hij zin had om in het Valkhofmuseum, de locatie van dat jaar, op te nemen. “Eigenlijk waren we al klaar voor die dag, maar voor zo iemand bouw je alle spullen natuurlijk graag weer op!”


Gelders talent
Niet alleen internationale grootheden zorgen voor enthousiasme bij Edwin, die Gelderse muziek hoog heeft staan. Zo noemt hij de optredens van Automatic Sam, Eefje de Visser, On Eva, Discipline, Shaking Godspeed en Navarone. Automatic Sam was moe van de Zwarte Cross, maar wist er toch een fantastische sessie uit te persen. Eefje de Visser besloot de sessie op haar overzichts-dvd van mooie muzikale momenten van 2011 te zetten. “Een opname die als een van de best bekeken te boek staat!” De best bekeken Gelderse muzikanten zijn de dames van On Eva. “Ze kwamen onverwachts op bezoek en wisten ons binnen een minuut te betoveren met hun Nederlandstalige nummers.” En Discipline was de eerste hiphopartiest van de Kapelsessies.

Hoewel 2013 pas voor de helft om is, het Valkhof Festival nog van start moet gaan en het videoproject nog veel mooie plannen heeft, is Navarone nu al een absolute topper. Kapelsessies had de rockband al een tijdje in het vizier. “Wij bleken ook op hun verlanglijstje te staan en we besloten het uitgebreider aan te pakken. Er werd toen met maar liefst vier camera's gefilmd. Bovendien arrangeerde de band vier nummers opnieuw, waarbij violen, een cello en een harp een unieke en waardevolle aanvulling bleken.”


Vrij toegankelijk
Voor de toekomst zou Niemantsverdriet graag nog eens een sessie met De Staat plannen. De reden? Niet omdat De Staat misschien wel de grootste act van Nijmegen is, maar omdat hij de groep in 2007 al eens heeft opgenomen in een bouwkeet. “Opnames in de kapel zouden de cirkel rond maken. Dat wil niet zeggen dat ik er dan daarna mee zou stoppen, overigens. Het is veel te leuk om te doen en ik werk met een ontzettend leuk team!”

Welke Valkhof Festival-artiesten dit jaar meewerken aan de Kapelsessies wil Edwin nog niet prijsgeven. Hij benadrukt nogmaals dat Kapelsessies nu een eigen plekje heeft op het terrein, waar tijdens de pauzes van het Arc-podium akoestische sessies opgenomen worden. Je vindt de filmcrew schuin achter de Barbarossa Ruïne. “De optredens zijn voor het publiek vrij toegankelijk. Wie wanneer speelt, maken we bekend via social media. Zo heeft ieder de kans zijn favoriete act te zien!”

Het Valkhof Festival vindt plaats van zaterdag 13 juli tot en met vrijdag 19 juli in het Valkhofpark te Nijmegen. Uiteraard doet 3voor12 gelderland zoals elk jaar uitgebreid verslag.