Smash The Statues is terug!

“De band is in drie jaar vier kinderen verder, dus geen 'negen dagen acht landen'-tours meer”

Arina Banga ,

Een paar minuten na middernacht maakte politieke punkband Smash The Statues bekend dat ze weer bij elkaar zijn. De mannen uit Nijmegen en Utrecht speelden met bands als Propagandhi en Strike Anywhere, en toerden door heel Europa. Precies drie jaar geleden was hun afscheidsshow in de Nijmeegse Onderbroek.

Die afscheidsshow was een van de weinige concerten waarbij er een uur voor aanvang al een rij bezoekers voor het pand aan de Tweede Walstraat stond te wachten, laatkomende pechvogels het optreden alleen in de gang via een scherm konden zien en een grote lading confetti kleur bracht aan de zwarte bandshirts van publiek én band. “Ik vind nu nog steeds confetti in mijn drumkit!”, aldus drummer Bert de Bruijn. De eerste show van Smash The Statues na de doorstart is op 5 april in de Utrechtse ACU. Confetti zou ook hier niet misstaan: het viertal viert niet alleen dat ze weer bij elkaar zijn, maar ook het tienjarig bestaan van de band. Zanger-gitarist Tom Nieuwenhuis maakt in zijn lunchpauze tijd om 3voor12 te woord te staan.

Vanwaar deze doorstart?
We waren alle vier weer op zoek naar mensen om muziek mee te maken. Nico van Montfort (basgitaar) en ik wilden samen weer iets starten en in onze zoektocht naar bandgenoten bedacht ik: waarom vragen we voormalig bandgenoten Bert de Bruijn (drums) en Matthias van Hunnik (gitaar) er niet bij? Die stonden daar wel voor open en toen we al koffie drinkend bespraken welke muziek we dan zouden willen maken, kwamen we gewoon weer uit bij Smash The Statues. Het idee maakte ons allemaal direct ontzettend enthousiast!

Je hebt het nu over koffie drinken. Zijn jullie alweer de oefenruimte in geweest?
Voordat we dit nieuws bekend maakten, wilden we er zeker van zijn dat de muziek die wij met zijn vieren maken nog ergens naar klinkt. Bovendien leek het ons wel zo verstandig eerst te kijken of er nog wel een muzikale klik is. Om te voorkomen dat we een slap aftreksel zouden worden van de band die we ooit waren, hebben we al een paar keer gerepeteerd en het klonk voor onszelf veelbelovend. Toch hebben we er bewust voor gekozen pas 5 april weer op te treden. Alleen dan hebben we de tijd om weer echt goed op elkaar ingespeeld te raken.

 

Spannend, zo'n eerste optreden! Wat kan het publiek verwachten? Spelen jullie dan al nieuwe nummers?
De set zal voornamelijk bestaan uit het oude werk. De plaat When Fear Is All Around Us was pas een jaar uit toen we ermee stopten en daar zijn we nog niet op uitgekeken. Tegelijkertijd willen we meer zijn dan een band die slechts een paar reünieshows speelt. We zijn van plan een nieuwe plaat op te nemen en zijn nu dan ook allemaal druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal en daarvan spelen we vast wel iets in de ACU. Het lijkt mij leuk om dan nummers te kunnen brengen die nog helemaal niemand gehoord heeft. Welke andere bands die avond op het podium staan is nog niet bekend.

Destijds stopten jullie omdat de verschillende bandleden verschillende ideeën hadden over de koers van de band. Jij zelf was duidelijk voorstander van zoveel mogelijk toeren, getuige je overstap naar Antillectual. Heb je concessies moeten doen om deze doorstart mogelijk te maken?
De band is in deze drie jaar vier kinderen verder, Matthias en Nico zijn namelijk vader geworden, dus ik heb niet de illusie dat de manier van toeren van toen realistisch is. Geen "negen dagen acht landen"-tours meer voor Smash The Statues! Wel denk ik dat we het allemaal leuk vinden om af en toe op een minder hectische manier een weekendje naar bijvoorbeeld Duitsland te gaan of een keer een net iets langer tourtje. Ik zie dat voor mezelf niet als concessie. In deze drie jaar ben ik er anders in gaan staan. Doordat ik het ook druk heb met andere dingen zie zoveel mogelijk toeren niet meer als doel. Ook bij drummer Bert is dat het geval.

We zijn destijds zeker niet gestopt omdat we de band niet meer leuk vonden, maar omdat we verschillende verwachtingen hadden van de band. We hebben er veel zin in om Smash The Statues zonder dergelijke frustraties nieuw leven in te blazen en kijken erg uit naar de show in april!