Nieuw rock- en metalevenement in Nijmegen: Buma Rocks!

Samenwerking Buma Cultuur, Mojo en FortaRock op 31 mei

Ingmar Griffioen ,

Nijmegen krijgt een nieuw, kleinschalig rock- en metalevenement: Buma Rocks!. Op vrijdag 31 mei, de dag voor FortaRock XL in het Goffertpark, zetten Buma Cultuur, Mojo Concerts en FortaRock 'The international conference and showcase-festival for loud music' neer. Dat meldt Entertainment Business. Buma Cultuur-directeur en metalfan Frank Helmink: "De reden is simpel: we hebben in Nederland bovenmatig veel rock- en metaltalent, dat weet ik omdat ik al dertig jaar in de muziek werk, en dat daar binnen evenementen nu geen ruimte voor is of wordt gemaakt."

De groei van FortaRock is ook de directeur opgevallen. "Vroeger had je Dynamo Open Air en FortaRock geeft, zeker met XL nu, aan hoe levendig de metalscene hier is. Zeker qua bands, waarvan er veel stiekem al over de grens spelen. Aangezien FortaRock een dag later in Nijmegen plaatsvindt is het volgens Helmink "een kleine moeite om het festival samen met Mojo en FortaRock op te zetten en die bands een duwtje in de rug te geven."

Buma Rocks! wordt een kleinschalig evenement, benadrukt Helmink. "Verwacht geen groot veld met vele bands. Ik denk aan maximaal vijf acts op één binnenpodium." De organisatie is er nog niet uit of het evenement vooral op uitnodiging te bezoeken is of dat er ook kaarten verkocht worden in combinatie met de conferentiekaarten. "Ik denk nu aan het laatste. De locatie die we nu op het oog hebben kan een man of tweehonderd herbergen."

De conferentie wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe evenement. "Dat past helemaal bij ons doel: de promotie van het Nederlandse copyright. Je wil dat belangrijke mensen dat handjevol Nederlandse bands kunnen zien en wij hebben zaken als een trade dinner waarmee we daar voor kunnen zorgen. Het koppelen van die bezoekers aan de bands is het doel. De rest moeten ze zelf doen." Bands moeten zelf de ballen uit de broek spelen om die Australische festivaldirecteur of Britse boeker te overtuigen, wil Helmink maar zeggen. "Wij halen de festivaldirecteur maar kunnen niet garanderen dat hij ze ook boekt. Net zoals bij Eurosonic en Amsterdam Dance Event moeten de muzikanten die mensen overtuigen."

Dit is feitelijk de eerste keer sinds zijn aantreden als directeur van Buma Cultuur (mei 2009) dat zijn voorliefde voor metal en zijn beroep elkaar raken, geeft Helmink lachend toe. "Je ontkomt er niet aan dat het een keer overlapt. We hebben een achterban van 21.000 leden, die niet allemaal alleen met dance of pop bezig zijn. Maar dat ik dit leuk ga vinden is evident. Al moet ik zeggen dat ik gisteren bij Enter Shikari in de Melkweg was en ik niet weet of ik dat nog leuk vind. Het volume stond op zo'n 70 dB en ik weet niet of dat daar normaal is maar voor die band is dat ongelofelijk zacht."

Namen wil Helmink nog niet onthullen, maar het ligt voor de hand dat Vanderbuyst, die zich in Duitsland en de rest van Europa al behoorlijk manifesteert, op de bill staat. Toch? "Ja, dat zou er best eentje kunnen zijn."