Duitsers zijn strak en robots zijn ook maar mensen!

Een avondje aanstekelijke electropop met Felix Kubin en Visitors

Erik Nijsten ,

Een vrijdagavond kun je op verschillende manier besteden. Op de bank hangen, filmpje pakken, een boek lezen of kaartje blazen in de kroeg. Afgelopen vrijdag kon je ook richting Extrapool voor een avondje electropop met optredens van Felix Kubin en Visitors. Het bleek een perfecte besteding van de vrijdagavond te zijn.

De sfeer in Extrapool is er deze avond één om in te lijsten. Iedereen heeft het zichtbaar naar zijn of haar zin en de tent loopt gedurende avond lekker vol. Aan Kees Hogenhout de eer om het spits af te bijten met zijn flops en b-sides electropop. De gedachte hierachter is het spelen van nieuwe bewerkingen van hits en flops van zichzelf en anderen. Op papier een prima idee, maar de live-uitvoering is helaas niet echt bijzonder. Het is zeker leuk om Kees Hogenhout een keer te zien, maar meer ook niet. Het optreden staat dan ook in contrast met de twee optredens die nog zouden volgen.

In de muziek en videoclips die Visitors afgelopen maanden uitbracht, spelen robots en buitenaardse wezens de hoofdrol. En ook live houden ze dit idee vast. Zo horen en zien we twee robots en een buitenaards wezen die met behulp van jaren 80-Yamaha-keyboards, percussie en een gitaar zeer aanstekelijke sciencefiction-electropop spelen. De combinatie van robothandpoppen, videoclips, robotpakken en de muziek werkt deze avond perfect. Nummers als House, We Are Robots en Robot Killer gaan er net zo gemakkelijk in als driesterren astronautenvoedsel. Hoewel het muzikaal af en toe rommelt, is er geen kniesoor die daar bij dit puike optreden op let. Sterker nog, het bewijst dat deze robots ook maar mensen zijn.

Tenslotte is het aan de uit Hamburg afkomstige Felix Kubin om er voor te zorgen dat de avond in stijl wordt afgesloten. Zonder enig probleem weet Felix Kubin met zijn optreden de vrolijke en feestelijke sfeer van deze avond te vergroten. Sinds hij op zijn twaalfde jaar zijn eerst Korg-synthesizer kreeg, lijkt het er namelijk op dat er electromuziek door zijn aderen stroomt. In zijn uppie laat hij zien hoe je een zeer strakke, humorvolle show neerzet die geen moment verveelt. Felix Kubin neemt elementen uit elke bekende of onbekende naam uit de electroscene, gooit deze op een hoop, schudt alles door elkaar en creëert op een originele manier iets nieuws. Het resultaat is een combinatie van jaren 70 en 80 electropop met vlagen noise en acid.  Nummers als het doordravende Stelle Am Mund en de bijna kitscherige schlager Hotel Super Nova, ze nestelen zich in je hoofd en blijven daar vervolgens nog dagen zitten. Super dansbaar en aanstekelijk tot bijna aan het verslavende toe. Felix Kubin is dan ook een perfecte afsluiting van deze zeer geslaagde avond.