Bekijk ’t maar: Space Captain - Highways & Microwaves

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed the Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering Space Captain en filmmaker Al Hajem.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Space Captain: "We hebben de clip begin september (2012) opgenomen in twee antikraakpanden van kennissen, in Bemmel en in Arnhem. Alles bij elkaar zijn we vier volle dagen aan het filmen geweest. Al Hajem heeft daarnaast nog een tweetal nachten gefotografeerd voor de 'timelapse-shots'."

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Al Hajem: "De ideeën voor de clip waren er niet in een keer. Space Captain en ik hebben veel met elkaar gesproken om tot dit resultaat te komen. Na veel gesprekken was duidelijk hoe de sfeer moest zijn en welke rol iedereen had. De opbouw van de clip zat al snel in m’n hoofd. Ik heb ervoor gekozen om geen script en storyboard te gebruiken, maar te improviseren op het moment zelf wat heel goed heeft gewerkt."
Space Captain: "Het idee van het gebruiken van maar één ruimte was er eigenlijk meteen. Daarna hebben we een aantal brainstorms gehouden met iedereen. Uiteindelijk heeft ieder van ons een rol voor een ander bedacht die wordt uitgebeeld door middel van een activiteit, die weer aansluit op de boodschap van het nummer. Wat we in essentie willen uitbeelden is de verlorenheid/eenzaamheid die je soms kunt voelen in een maatschappij waarin alle gemakken binnen handbereik zijn."

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Space Captain: "Tussen twee opvolgende shots hebben we vijfentwintig magnetrons moeten verplaatsen, terwijl Twan (vocalen) doodstil moest blijven zitten. De laatste scene is in z’n geheel achterwaarts geacteerd."

 
Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie deze gefinancierd?
Space Captain: "We hebben geprobeerd om de kosten zo laag mogelijk te houden en de beschikbare middelen maximaal te benutten. Dit is aardig gelukt want we hebben alles kunnen bekostigen met inkomsten die we uit optredens binnengekregen hebben."

Wie is de maker(s) van de videoclip?
Space Captain: "Dat is Al Hajem. Hij heeft alles gefilmd en ook geëdit. Waar nodig hebben de bandleden zelf meegeholpen."

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Al Hajem: "Ik heb een spiegelreflexcamera gebruikt met tqee lenzen, een statief, een dolly, een glidecam, een GoPro voor één shot en led-videoverlichting."
Space Captain: "Wij hebben een grote inzamelingsactie gehouden om alle magnetrons bij elkaar te krijgen en het lokale afvalbrengstation geplunderd. Daarnaast hebben we allemaal willekeurige voorwerpen bij elkaar gezocht die hier en daar in de clip te zien zijn."

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Al Hajem: "Een goed idee is belangrijker dan een groot budget. En bel mij!"
Space Captain: "Laat je creativiteit de vrije loop. Een goede planning is belangrijk maar houd ook ruimte over voor improvisatie tijdens de productie. Zorg dat je de filmmaker vertrouwt, wanneer je je voor de camera op je gemak voelt, zul je beter in je rol kunnen komen en dan kom je op beeld natuurlijker over."

Wat/wie is jullie favoriete videoclip/regisseur en waarom?
Al Hajem: "Een favoriete regisseur heb ik niet echt. Een favoriete videoclip heb ik ook niet, want het zijn er heel veel. Maar de clip van Radioheads Street Spirit (Fade Out) is één van m'n favorieten vanwege de mooie locatie, de slowmotion-beelden, de fade-ins en fade-outs, de sfeer en het schokkende shot met een bloedend hoofd. En ik houd heel erg van zwart-wit."
Space Captain: "Niet echt één favoriet, er zijn zoveel goede regisseurs en mooie technieken. Het is onmogelijk om te kiezen."