Bekijk ’t maar: Het Brandt – Dit is hoe een land ontstond

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Het Brandt.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
"Wij hebben de muziek gemaakt voor enkele scènes in de documentaire Dit is hoe een land ontstond. Een film die onze zanger/gitarist (Harko Wubs) geregisseerd heeft. De scènes uit de film waaronder onze muziek te horen is, zijn begin 2012 gedraaid in de greenscreen-studio van Filmschool IrisZorg, waar Harko destijds parttime filmbegeleider was. Juni 2012 ging deze documentaire in première in Cinema Muenster (Duitsland) en even later in september ook in Nederland op het alternatieve festival Incubate in Tilburg. Vlak voor kerst 2012 zijn de scènes met onze muziek gemonteerd tot één videoclip. De muziek is opgenomen door Beau Eckhardt van Independent Audioworks in de OCCII in Amsterdam."

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
"We vinden dat landsgrenzen op een willekeurige wijze zijn vastgesteld en dat deze fictieve lijnen op een kaart zijn die ervoor zorgen dat er meer mensen worden uitgesloten door bekrompen nationalistische tendensen. We wilden in dit nummer benadrukken dat het ontstaan van de grenzen van Nederland een bizarre geschiedenis is, die voor ons niet van waarde is. Als band nemen wij expliciet stelling tegen de oneerlijke verhoudingen en fictieve verschillen tussen 'buitenlanders' en 'Nederlanders'. Wij vinden het treurig dat duizenden vluchtelingen tijdens hun vlucht moeten overlijden, dat migranten worden gedwongen om hier op straat te leven en dat de gevangenissen vol zitten met onschuldige mensen. Daarom speelden wij bijvoorbeeld vorig jaar op een bootje (in het kader van Boats for People) waarmee we probeerden om naar de vluchtelingenbajes te varen, zodat we hun verblijf in de gevangenis even wat konden veraangenamen met onze muziek. Een verslag van dit optreden (waar ook andere acts aan meededen verspreid over verschillende boten) staat op YouTube."

"De landsgrenzen die het nationalisme letterlijk vormgeven en daarmee in sterke mate de uitsluiting van massa’s mensen legitimeren, worden op subtiele wijze ook bekritiseerd in de documentaire Dit is hoe een land ontstond. Deze documentaire gaat over een sloot die door de weilanden van hoofdpersoon, de voormalige boer, Gerard Beukeveld liep. Deze sloot vormde de grens tussen Nederland en Duitsland. Op een dag is deze sloot gedempt en Beukeveld werd onteigend. Volgens hem is er echter destijds noch door Nederland noch door Duitsland geld betaald voor de grond waar ooit die sloot lag. Op die plek is daarom door hem en zijn enthousiaste volgelingen een nieuwe, soevereine staat uitgeroepen: Eurostaete. De film volgt deze ontwikkeling en vergelijkt het met het ontstaan van de Nederlandse landsgrenzen. Deze laatste scènes, over het ontstaan van de Nederlandse grenzen, zijn nu in de videoclip te zien. In de film, die zesentwintig minuten duurt, komt de videoclip in losse delen terug."

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
"Mensen die de ruwe opnames hebben gezien, moesten erg lachen om het feit dat de priester in de clip in werkelijkheid hele rare dingen zegt. Dit was mogelijk omdat het toch niet te horen is in de definitieve videoclip en dit vond de priester prettiger acteren. Zo zegt hij onder andere 'Altijd weer die autodrop' of 'ik had nog zo gezegd, niet die blauwe jurk. Niet die blauwe jurk.' Minder grappig was dat de man op de martelbank zo lang op de bank had gelegen dat hij diepe striemen had in zijn rug, waardoor hij uiteindelijk echt een beetje gemarteld is."

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
"Dit is moeilijk te zeggen aangezien de documentaire is gefinancierd, niet de videoclip op zichzelf. De financiering van de documentaire was mogelijk dankzij het grensoverschrijdend initiatief GrensWerte, waar Duitse en Nederlandse regio’s (onder andere een deel van Overijssel, Gelderland en Drenthe) aan deelnemen (als Euregio)."

Wie is/zijn de maker(s) van de videoclip?
"Harko Wubs is de maker, eveneens zanger en gitarist van Het Brandt. Merlijn van de Sande deed production design, onder andere decorbouw."

 
Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?

"Decors van piepschuim. Kleine maquettes van hout, lijm, ijs, takken, mos, etcetera. Kostuumverhuur Spoenk (Nijmegen) hielp met de kleding. Er is gefilmd op XDCAM (Full HD)."

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
"Niet in het algemeen, wel als er specifieke vragen zijn. In dat geval zijn we te vinden op onze website of Facebook."

Wat is jullie favoriete videoclip/regisseur en waarom?
"Voor deze clip is er goed gekeken naar Nirvana's Heart Shaped Box van Anton Corbijn. Merlijn van de Sande, die production design deed, heeft veel inspiratie gehaald uit de film Science of Sleep van Michel Gondry. Meer in het algemeen zijn de films van Roy Andersson (zoals Songs from the Second Floor) een inspiratiebron voor de regisseur. Sommige andere bandleden kijken de hele dag naar Seinfeld."