Slag om Paaspop 2013 Slag om Paaspop 2013

Hiphop wint het van de gitaren

, Eelco van Eldijk

Slag om Paaspop 2013

Hiphop wint het van de gitaren

Eelco van Eldijk ,

Popwedstrijden zijn er genoeg. Maar wat je daar, als deelnemer, nu echt mee wint is soms de grote vraag. De mannen van Paaspop doen het anders. Geen wedstrijd met tig ronden om uiteindelijk te winnen dat je doorgestuurd wordt naar de volgende niet betaalde show. Paaspop heeft één ronde die direct leidt naar een goed betaalde show op het grote festival zelf. De Slag om Paaspop levert al jaren twee bands aan het moederfestival. Zo ook in 2013.

Zowel een vakjury als het publiek kiest deze zaterdagavond een act die de weg naar het grote Paaspoppodium te Zieuwent mag afleggen. De vakjury zal het niet al te moeilijk hebben gehad. Het Winterswijkse hiphopduo Vissers & Jansen steekt met kop en schouders boven zijn concullega’s uit. Het tweetal bedient zich van behoorlijk funky beats en arrangementen, waarop lustig gerhymed wordt in het Nederlands. Hoogtepunt van de set is een op beatboxing gebaseerde track. De heren beheersen dit goed. Toch is er nog werk aan de winkel. De presentatie is nogal houterig. Dat de hiphoppers deze avond vergezeld worden door rockbands en -publiek, maakt het hen tot een vreemde eend in de bijt. Geen makkelijk optreden dus voor het sympatieke tweetal. Toch geeft het duo het beste optreden van de avond.

Paaspop is er om jong talent uit de regio, in het bezit van eigen werk, kansen te bieden. Dat sommige bands wel heel erg jong en/of onervaren overkomen is dan ook een logisch gevolg van de doelstelling van het festival. Fortress brengt zijn grungy rock op gespannen wijze. De band lijkt zich geen raad te weten op het podium.

Bij vlagen valt te horen dat er alleraardigste deuntjes in de nummers verwerkt zitten. Geef deze band de kans om door te groeien en wie weet, dat het talent zich met de jaren ontwikkelt. D-Ages oogt eveneens tamelijk wankel. Het optreden op het kleine podium wil maar niet echt van de bühne afkomen. Misschien dat een groter podium (en geluid) deze band meer ligt.

Landing the Apollo heeft enkele zeer aantrekkelijk liedjes die op de landelijke radio zeker niet zouden misstaan. Daarentegen is hun livepresentatie die van een grijs muisje. De jongens zijn niet uitgesproken en lijken zich vooral heel erg in te houden. Dat geldt voor zowel hun houding als hun spel en vocalen. Als deze band steviger in de schoenen zou staan, kan hij veel meer aan.

Local heroes Thirsteth gaan er met de publieksprijs vandoor. De recht-door-zee hardcore mist misschien nog de nodige originaliteit, maar leeft meer en komt gemeender over dan de andere bands deze avond. De vocalist komt duidelijk nog wat volume en dynamiek te kort, maar hiervoor geldt: geef het tijd en werk er hard voor. Dan komt het vast goed met deze mannen.

De Slag is ook deze avond weer een mooie opmaat naar het grote driedaagse festival tijdens en rondom Pasen. Het programma is inmiddels met Vissers & Jansen en Thirsteth compleet. Dat het ook daar weer verdomd gezellig gaat worden, dat staat na vanavond als een paal boven water. De gastvrije Achterhoekers zijn een trots volk en dat mogen ze ook zeker zijn: trots op Paaspop!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland