Doorbraak niet van belang voor Lavalu

“Ik versterk liever de band met mijn publiek”

Erik Jan Scholtens ,

Met een nieuwe cd op komst en een huiskamertour die op het punt staat te beginnen, hoopt Lavalu een nieuwe stap in haar carrière te maken. Toch is de wil om door te breken met de popplaat Fighting Wildfires er bij de Arnhemse niet echt: “Wat is een doorbraak nog in deze tijd? Ik versterk liever de band met mijn publiek.”

Het nieuwe album van Lavalu, Fighting Wildfires, komt vrijdag 1 maart uit. Aan die release is echter nog heel wat vooraf gegaan. Fighting Wildfires was namelijk al meer dan een halfjaar af, toen het geld voor het uitbrengen van de cd ineens op bleek te zijn. “Dat kwam onder andere doordat ik na het mixen van het album een dochter kreeg,” vertelt Lavalu. “De komst van mijn dochter eiste veel aandacht, maar kostte natuurlijk ook geld. Daardoor werd het een stuk moeilijker om mijn plaat uit te brengen.”

Iemand uit de omgeving van de zangeres kwam met het idee om een crowdfunding-actie op te zetten. Hierbij probeer je een project te financieren door giften van fans of bedrijven. “In het begin vond ik het idee van crowdfunding best eng,” weet de zangeres nog. “Je vraagt mensen om geld voor iets dat je zelf graag wilt doen. Maar zitten die mensen daar ook op te wachten? Ik was bang dat ik niet genoeg fans en vrienden had om tot het gewenste bedrag te komen. Ik hoopte maar dat ik aan het streefpercentage van tachtig procent zou komen, anders kreeg ik het geld namelijk helemaal niet. Dat ik tot de honderd procent ben gekomen en zelfs nog daar overheen ben gegaan, daar ben ik erg dankbaar voor.”

Als tegenprestatie konden sponsoren van het nieuwe album van Lavalu een gesigneerd exemplaar krijgen, maar ze konden ook kiezen uit een huiskamerconcert of een lied dat speciaal voor een dierbare zou worden geschreven. In totaal is er een tour van veertien huiskamerconcerten gepland die vanaf 1 maart van start zal gaan. Lavalu: “Ik heb de huiskamerconcerten aangeboden, omdat ik de band met mijn publiek wil versterken. Het mooie van zo’n kleine setting is dat het publiek erg geconcentreerd is. Daarnaast kan ik tijdens zo’n concert ook wat vertellen van het verhaal achter een nummer, omdat de sfeer persoonlijker is.”

In vergelijking met haar debuutalbum is Fighting Wildfires een echte popplaat. “De jazz is verdwenen,” geeft de zangeres zelf ook aan. “Ik wilde altijd al een popplaat maken en dat is gelukt. Maar het is ook een eenvoudiger album geworden. Het gaat nu meer om wie ik ben, wat ik te vertellen heb en waar ik over wil zingen.” Hoopt Lavalu met Fighting Wildfires door te breken bij het grote publiek? “Eigenlijk hoop je dat natuurlijk bij ieder album. Maar tegelijkertijd begin ik die drang steeds meer los te laten. Want wat is een doorbraak nog in deze tijd? Je staat heel even in de spotlights en bent volgende week alweer vergeten, omdat er dan weer een andere band is die ‘doorbreekt’. Mijn wens is niet om door te breken, maar om de band met mijn publiek te versterken. Ik hoop dat met de komst van mijn nieuwe album dat publiek blijft groeien, zodat ik mijn muziek kan blijven delen. Dat doe ik namelijk het liefst. Muziek maken kan altijd, ook als je geen publiek hebt,” aldus Lavalu.