Dag Des Oordeels: Jellephant – Yours Truly

Erik Nijsten ,

Een plaat die je vaker moet horen, omdat de muziek de geheimen nog niet prijsgeeft. Het komt niet vaak voor dat een dergelijk plaatje door de brievenbus wordt gedropt. Jellephant heeft er met Yours Truly echter eentje afgeleverd.

Na het instrumentale openingsnummer, dat meer een introotje is, word je als luisteraar direct meegezogen met het nummer Devil, devil. Een traditioneel bluesnummer met een heerlijk tokkelende gitaar die het nummer op sleeptouw neemt. De rauwe stem maakt het helemaal af. De blues wordt al snel meer naar de achtergrond geschoven om plaats te maken voor minimalistische popliedjes.

Aangevuld met violen, mondharmonica’s en een verdwaalde banjo, weet Jellephant te boeien en te verrassen. In elk nummer valt wel iets moois te ontdekken en hoe vaker je de cd beluistert, hoe meer geheimen de muziek prijsgeeft. Een mooi akkoord, een krakkemikkig orgeltje, een bijzondere zanglijn, een verrassend einde, elk nummer is een muzikale ontdekkingsreis die niet gaat vervelen.

Verwacht als luisteraar echter weinig vrolijke noten. Inktzwarte teksten worden over je heen gedrapeerd en geven een soms ongemakkelijk gevoel. De sfeer in het nummer Day by day by day is al heel somber en als er vervolgens een tekst overeen klinkt waar de wanhoop en ellende van af druipt, dan voel je als luisteraar bijna de pijn van het nummer.

Ook de andere teksten, na te lezen in het sobere in zwart gestoken boekje, zijn niet van de vrolijkste kant. Gelukkig zorgen kleine aspecten in de muzikale omlijsting dat het nooit té zwaar wordt. Het zijn juist deze details die het lonen om het album meerdere malen te beluisteren.

De naam Jellephant deed bij mij geen belletje rinkelen. Een korte speurtocht op internet leert onder andere dat deze muzikant vooral vanuit Arnhem opereert en dat de naam een samenvoeging is van 'Jelle' (Haagsma) en 'Elephant', een olifant, groot dikhuidig plantenetend zoogdier met lange slurf. Juist. Interessanter is dat Yours Truly niet het eerste volledige album is. Hoewel ik hiermee voorlopig meer dan zoet ben, kan mijn ontdekkingsreis door de intrigerende muzikale wereld van Jellephant dus nog even doorgaan. Fijn!