Dag des Oordeels: Burned Shoulders

On Escapism

Merijn Coert ,

In een tijd dat singer-songwritermuziek populairder is dan ooit moet je van goede huize komen om boven het maaiveld uit te komen. Velen falen vanwege slechte huiskamerproducties, nog niet gerijpt geluid en materiaal, of algehele onkunde. Gelukkig heeft one-man-band Burned Shoulders, ofwel Sander Timmermans, genoeg in zijn mars om een juweeltje in het genre af te leveren en ons door de laatste koude winterdagen te slepen.

De EP On Escapism is naar eigen zeggen geinspireerd door de vele indrukken en ervaringen die zijn opgedaan op een aantal verschillende mooie plekken die onze aardbol telt. Dit levert weliswaar geen grote variatie aan multiculturele invloeden op, maar wel een plaat met diepgang. Diepgang die wordt geboden door een melancholische inslag en het persoonlijke relaas van de frontman. De basis is echter, zoals het het singer-songwriter-genre betaamt, gestoeld op eenvoud. Toch heeft de plaat veel kleur en is er aan instrumentaria veel uit de kast getrokken. Verschillende achtergrondkoortjes, extra begeleding op de gitaar en toetsen passeren de revue. Een juiste keuze, want deze opzet geeft de nummers op de EP de warmte en gelaagdheid om je kamer te vullen.

Toch krijgt de luisteraar niet de indruk dat Burned Shoulders in de eenvoudiger live-opzet door de mand zal vallen. Nee, de eenvoudige basis staat als een huis en dat wordt gerealiseerd door de man met zijn gitaar.  Moge deze man dus nog vele reizen maken en ons hierover vertellen in pakkende minimalistische fluistermuziek.

Burned Shoulders speelt op zaterdag 23 februari met Mister and Mississippi op een uitverkochte Club 3voor12 gelderland-avond in Merleyn, Nijmegen.