Bekijk ‘t maar! Landing the Apollo – Out of Bed

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

"Video Killed the Radio Star" klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Landing the Apollo en filmmaker Daan de Beer.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Landing the Apollo: “De clip is opgenomen bij het Mijn School-gebouw op het Wedeoterrein in Doetinchem. Hier hebben we op 24 november 2012 de videoclip opgenomen, met de hulp van veel vrienden. Er moest veel gebeuren en zonder alle vrijwilligers was het niet gelukt.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Landing the Apollo: “Voor ons was het makkelijk: Zet filmmaker Daan in een stoel, druk een kop thee in zijn handen en de ideeën komen praktisch uit de lucht vallen. We werden allemaal enthousiast over zijn ideeën en zo word je zelf ook een stuk creatiever in het meedenken over beelden, scènes en details.”
Daan de Beer: “Als filmmaker zijn er natuurlijk veel verschillende manieren om iets vast te leggen, maar ik heb voor deze video gekozen voor een long shot/one shot-video. De camera draait dus de hele lengte van het nummer en alles wordt in die opname gedaan. Dit is natuurlijk een ontzettende uitdaging omdat je alles van tevoren moet plannen en uitstippelen wat waar gebeurt en wie waar moet staan met wat in de handen. Ik vond het belangrijk om in de video veel gezelligheid terug te laten komen. Dus een leuk feestje, concert, glimlachende bandleden.” 

Is er nog iets leuks, spannends of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Landing the Apollo: “We hadden nooit verwacht dat de samenwerking tussen alle vrijwilligers die mee hebben geholpen bij het realiseren van deze videoclip zo goed zou verlopen. Het was een gezellige, maar ook zware dag en er was er niet één die beter zijn of haar best had kunnen doen. Iedereen nam zijn rol heel serieus en de gezelligheid die er die dag was, zien wij sterk terugkomen in de videoclip. Door de snelheid waarmee je in deze videoclip van plek A naar B moest gaan, is er misschien niet altijd voldoende liefde voor de instrumenten geweest. Dit geldt vooral voor de instrumenten die zijn gebruikt tijdens de sportschoolscène waar een gitaar van Evert een paar keer vrij lelijk is gevallen en waar een snaredrum van Josh de dag niet geheel heeft overleefd. Voortaan toch maar een instrumentvriendelijker concept uitzoeken!”

Daan de Beer: “Het viel mij vooral op hoe soepel alles ging. We hadden de beste vrijwilligers die ons konden wensen. Als er een take opnieuw moest stond alles binnen twee minuten weer op de beginpositie. Dit is voor mij als regisseur natuurlijk hartstikke fijn. Daarnaast was de sfeer heel erg relaxed. Dit komt ook door het feit dat ik tijdens het hele proces heel erg goed contact met de band heb gehad.” 

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie deze gefinancierd?
Landing the Apollo: “De kosten van de clip zitten vooral in het uitdenken, filmen en nabewerken van de videoclip door Daan de Beer. De locatie en figuranten hebben ons niets gekost, op een hapje, een drankje en een bedankje na. We hebben allemaal ons spaargeld opzijgezet voor de financiering van deze videoclip. We zien dit als een investering die zich op lange termijn terugbetaald. Hetzij in de vorm van optredens of publiciteit, hetzij gewoon als de superleuke tijd die we tijdens het filmen hebben gehad!”
Daan de Beer: “De video was voor mij als filmmaker bijna ‘no budget’. De camera had ik al, de steadicam die is gebruikt heb kon ik lenen van mijn oom en de locatie hebben wij ook gratis mogen gebruiken. Daarnaast waren alle mensen die hielpen vrijwilligers, allemaal vrienden en fans die hun band graag naar de top wil helpen. Verder waren alle rekwisieten van de band, vrijwilligers en anders de locatie. Ik denk dat mijn grootste investering voor de opnames een paar rollen ducttape waren.”

Wie is de maker(s) van de videoclip?
Landing the Apollo: “De clip is bedacht, opgenomen en nabewerkt door Daan de Beer, een student Multimedia Design aan het Cibap in Zwolle. Hierbij heeft hij hulp gekregen van een aantal medestudenten, waaronder Sjors Baarveld als opnameleider.”
Daan de Beer: “ik heb al jaren een passie voor filmen en greep daarom ook meteen zijn kans om een videoclip voor een beginnende band te maken.” 

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Daan de Beer: “Een Canon EOS 5D Mark II, een Sigma 24-70 lens en een Merlin Steadicam om de camera zo recht mogelijk te houden.” 

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Landing the Apollo: “Zorg dat je weet wat je wilt en wees zelf als band/artiest ook creatief in het meedenken, zo ontstaan goeie ideeën en kleine details die net dat verschil kunnen maken. Denk niet altijd heel moeilijk. Onze grootste verrassing was dat er altijd heel veel vrienden en bekenden willen helpen! Maak hier dankbaar gebruik van.”
Daan de Beer: “Als filmmaker zou ik zeggen: Een goede organisatie is cruciaal. Je kunt snel vergeten hoeveel werk er in het preproduction-proces gaat zitten. Zelfs als je alles gepland denkt te hebben, is er altijd wel iets wat je vergeet. Er komt ontzettend veel bij kijken. En daarnaast is een goed storyboard erg belangrijk. Ik heb hiervoor Sjors Baarveld ingeschakeld. Hij heeft een duidelijk storyboard opgezet zodat alle vrijwilligers ook precies wisten wat ze moesten doen. Daarnaast heeft Sjors mij ook geholpen als opnameleider. Ik moet zeggen dat dit heel fijn was. Hij rende heen en weer om iedereen op zijn plek te krijgen en alles goed te timen, zodat ik me alleen op het beeld hoefde te concentreren.” 

Wat is jullie favoriete videoclip/regisseur en waarom?
Josh: “The Black Keys – Lonely Boy. Het dansje dat je in deze videoclip ziet is uiterst vermakelijk!”
Patrik: “The Black Keys – Tighten Up, vind ik een zeer goede clip!”
Evert: “Videoclips zijn voor mietjes.”
Daan: “Ik vind video’s die een creatief element hebben altijd heel erg gaaf. Zoals OkGO – Here We Go Again. En mijn favoriet van het moment is denk ik Sweater van Willow. Daar is met drie beamers een hele video neergezet. Voor zulke video’s heb ik altijd diep respect.”