BandXplosion

Arnhems poptalent weet te verrassen

Eric Veltink ,

Op donderdagavond 21 februari waren beide podia van Willemeen in Arnhem het domein van studenten van Pop & Sounddesign. Dit is de popopleiding van Rijn IJssel KCMD (Kunst, Cultuur, Media & Design). BandXplosion is een regelmatig terugkerend festival waar een topselectie van bands van Pop & Sounddesign zich presenteert.

Tien bands met jonge muzikanten klimmen op de planken en brengen vol overtuiging een diversiteit aan muziekstijlen. Rode draad is dat het vanavond allemaal semi-akoestische sets zijn. Omdat drie acts vanwege ziekte op het laatste moment afvielen toverde de organisatie met bE’s Dog en Sinner & The Songfighter om twee voor twaalf wat oude rotten in de programmagaten. BandXplosion in Willemeen: je weet wat je te wachten staat en toch word je verrast door de stroom aan talenten die telkens weer uit de fontein van Pop & Sounddesign spuit.

De vierbandsformatie Behind Soul opent het hoofdpodium met als blikvanger zangeres Kia Knoester. Mocht Caro Emerald met een vliegtuig neerstorten en Kris Barry onverhoopt onder de trein lopen, dan staat de opvolgster klaar!

De twee dames van Phrase spelen hun liedjes in de Willemeen-kroeg. De term podiumbeest is voor deze dames niet uitgevonden, maar met een ingetogen optreden zetten ze een solide set neer met inspiratie van ondermeer Joanna Newsom en Tori Amos.

Soms een onheilspellende blik in haar ogen, af en toe een IJslands hijgmeisje: de zangeres van Doraly (Doraly Vermeulen) speelt samen met ‘haar’ mannen een set die de aandacht vasthoudt. Zelfs covers van Radiohead, Swedish House Maffia en John Lennon, waar menig bandje zich aan vertilt, blijven in een aangepaste uitvoering meer dan overeind.

Vincent van Baarsel hoorde op de donderdag zelf dat hij mocht optreden op de BandXplosion. Aan het begin van de avond hoorde mede-bE’s Dog-lid dat er een piano stond waarop hij kon meedoen, zodat de band compleet was. Wederom een prachtige set van eigen nummers, het wachten is nog steeds op de ep.

Dat de heren van Oath in Stone niet voor de eerste keer op het podium staan is glashelder. Dankzij de akoestische editie is er geen ruimte om te beantwoorden aan de roep vanuit de zaal: "Slayer!" Normaliter is dit een progressieve rockband in het straatje van Pink Floyd en Porcupine Tree. Voor de gelegenheid hebben zij hun set aangepast.

Remco van Rotterdam speelt samen met Tse Kao (Park Open) in Dear Jane en met Jelmer Bronsdijk, organisator van deze BandXplosion, in Chapter30. Vanavond speelt hij voor de eerste keer een aantal nieuwe solonummers onder de naam Sinner & The Songfighter. Voor de gelegenheid heeft hij de set eerder die middag ingestudeerd met Maarten Koreman op cajon. Sterk en energiek.

The Reminder is eigenlijk een vijfmans rockformatie. Ze komen vers uit de studio gerold en zijn druk bezig met hun eerste release. Ze hebben deze set voor de gelegenheid aangepast om een teaser te geven van hun komende release. Wij zijn benieuwd want ze hebben bewezen dat hun nummers in ieder geval akoestisch aardig sterk zijn.

Giordano Fautngiljanan (zang en piano) heeft zijn band vanavond aangevuld met verschillende gastmuzikanten. In een lekker drukke benedenzaal brengt Giordano & Band eigen nummers en covers in een nieuw jasje.

Alleen op een groot podium met je gitaar. Geen zang. Voor een beginnend muzikant een stoere uitdaging want hoe houd je de aandacht vast zo tegen het eind van de avond? Dat viel niet tegen. Joeri Doeleman maakte het met twee nummers niet te lang maar liet in beide nummers wel zijn virtuositeit met zes snaren zien. Twee nummers. Klaar. Flink applaus. Terecht!

Twee mannen op gitaar en bas en een stoere drumster achter de toms en de bekkens. Zanger Wiebe Buursink van Deaf Charley heeft de uitstraling en energie van een gemiddeld bandlid van Will and the People en het publiek pikt het op. Het is een vetvuige en vrolijke afsluiter van deze BandXplosion die de band een podiumplek op de zomereditie van Spijkerrok oplevert.