Arnhems Forms viert vijftiende verjaardag Arnhems Forms viert vijftiende verjaardag

“Visueel element minstens zo belangrijk als muziek zelf”

, Tim Lenders

Arnhems Forms viert vijftiende verjaardag

“Visueel element minstens zo belangrijk als muziek zelf”

Tim Lenders ,

Forms is het langstlopende drum and bass-evenement van Nederland en dat moet gevierd worden. Al vijftien jaar trekt de organisatie volle zalen in de Gelderse hoofdstad. Internationale topartiesten zoals Pendulum en Noisia hebben gedraaid op Forms. Meer dan honderd feesten lang weet Forms te boeien: het beweegt mensen tot extase met acts die worden aangevuld met adembenemende decors. De Summerjam-, Queensnight- en Halloweenedities zijn bekende evenementen in Arnhem en omstreken. Aan de vooravond van hun 15 Year Anniversary feest in Willemeen op 23 februari spreekt 3voor12 Gelderland met Bart Weber (dj Trap) en oprichter Oliver Theisen (dj Tyson).

De magie van Forms
“Allereerst is het publiek fantastisch. Mensen vertellen ons dat ze komen om de drukte van de maand weg te dansen en iedereen heeft het naar zijn zin. Forms is dé uitlaatklep voor veel mensen. Er wordt hier zelfs gecrowdsurft, heb je dat ooit ergens anders gezien op een dansavond in Arnhem?”, vraagt Oliver met een twinkeling in zijn ogen.”

“Daarnaast bestaat de magie van Forms uit de constante vernieuwing van het concept. Steeds weer discussieert de crew over aanpassingen die de formule sterker kunnen maken. Wij zijn geen one-trick pony maar we zoeken steeds verschillende stromingen op. Forms is een audiovisueel concept waarbij de muziek aangevuld wordt door de intro-filmpjes en het decor.”

Het begin

“Het was begin 1998. Harold Oddens, de beheerder en programmeur van de Goudvishal wilde een concept naast de punk, rock en metal; een echte dansavond. Hij wist dat ik in Duitsland voor mijn verhuizing naar Nederland ook al een tijdje drumm and bass-evenementen georganiseerd had en vroeg of ik dit ook bij de Goudvishal wilde doen. Wij begonnen te schetsen en kwamen tot ruwe vormen. Hierdoor ontstond het idee om het concept Forms te noemen. Visuele vormen en de muziek vormden de uitgangsbasis van dit nieuwe concept.”

De samenstelling
“De Forms crew is een familie, een vriendenclub. Iedereen voelt zich betrokken bij het creatieve proces en van hieruit groeit het evenement. Je hebt de dj's Tyson, Trap en Unreal, en de mc's Dapper en Don.Skey. Voor de rest heb je het Forms decoteam, bestaande uit Ray of Light, Geert Langendam en vele andere vrijwilligers.”

“Het visuele aspect is minstens zo belangrijk als de muziek zelf. Intro-filmpjes, decoratie en de flyers vormen de basis van het muziekfeest. Door dit gegeven worden er veel visueel vormgevers bij Forms betrokken. Een goed voorbeeld is WERC, een visueel collectief uit Groningen. Deze mensen hebben met ons samengewerkt maar staan inmiddels op festivals met Noisia en andere grootheden uit de elektronische muziek.”

“Er worden steeds artiesten aangetrokken die de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen; wij stimuleren dit. Het doet ons dan ook deugd dat veel artiesten die met ons samen hebben gewerkt inmiddels enorm zijn gegroeid en een internationale carrière hebben opgebouwd."

Het publiek

“Het publiek blijft verjongen, waar het eerst een feestje voor vrienden was daar blijft de leeftijd nu tussen de achttien en vijfentwintig jaar. Ook hebben wij het idee dat het eerst meer een feest was met overwegend mannen, een zogenaamde sausage party, maar dat er nu steeds meer vrouwen op af komen en de verhouding zelfs bijna gelijk is.”

“Door de groeiende leeftijd en ervaring van de Forms crew wordt het concept steeds sterker, maar de afstand tot de doelgroep steeds groter. Dit is helemaal niet erg en maakt het geheel professioneler. We moeten ons echt inleven in de doelgroep en daarom betrekken wij jonge organisaties zoals Deep Cutz en Strike Back bij het concept.”

Forms en Arnhem
Oliver komt uit Düsseldorf en is naar Arnhem gekomen voor zijn studie aan ArtEZ. Hetzelfde geldt voor de uit Breukelen afkomstige Bart. “Wij zijn import-Arnhemmers. Of we ons ook Arnhemmer voelen? Wij voelen ons geaccepteerd door Arnhem. Arnhem is Forms, dit is onze homebase. Je kan hier zijn wie je bent en Forms is vergroeid met Arnhem.”

Hoogtepunten
“Het eerste feest vond plaats in 1998. We werkten een project uit op papier en probeerde ons in te beelden hoe dat zou worden. Als het dan vervolgens blijkt te slagen in de realiteit, dan is dat voor mij nu nog een hoogtepunt.”

“Artiesten zoals Pendulum hebben hier gedraaid, dat zou nooit meer kunnen en daarom zijn wij steeds op zoek naar 'upcoming talent'. In onze geschiedenis zijn er maar twee ambulances voor komen rijden, terwijl bij veel feesten om de haverklap iemand knock-out gaat door de drugs. De overgang van de Goudvishal naar Willemeen verliep vlekkeloos. Het wordt alleen maar drukker. En o ja, zoenende meisjes op het podium. Niet met jongens, maar met elkaar!”

Wil jij twee vrijkaartjes winnen voor het Forms Fifteen Years Anniversary? Beantwoord dan de onderstaande vraag en mail je antwoord naar prijsvraag@3voor12gelderland.nlWelke vorm sierde de eerste Forms-flyer ooit?


 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland