Dag des Oordeels: Absence

Storage

Bernard Bodt ,

Het Nijmeegse Absence heeft ons onlangs verblijd met alweer hun zesde cd sinds 2000: Storage. Ook na 15 jaar blijft de band lekker doorrocken, zonder tot een absoluut hoogtepunt te komen.

Het trio Absence, dat bestaat uit Piet van Tienen (gitaar en zang), Maarten Dekkers (bas) en Thomas Calis (drums) timmert al een goede 15 jaar driftig aan de weg. Een weg die weliswaar langs de gebaande rockpaden loopt, maar die niet verveelt, met muziek die ze zelf omschrijven als melodieuze rock met invloeden uit alle hoeken van het spectrum.

De cd opent rustig maar humorvol met See Me Play. Een nummer dat volgens de toelichting gaat over de beste onbekende band waar niemand naar toe gaat. Ze zouden toch niet zichzelf bedoelen?

Ook de nummers erna laten horen dat we te maken hebben met muzikanten die met minimale bezetting het maximale uit hun rock weten te halen. De 10 nummers die bij elkaar net onder de 40 minuten klokken, liggen allemaal lekker in het gehoor. Absence heeft goed geluisterd naar bands als Rush - luister maar eens goed naar de slaggitaarpartijen - , Kings’ X en Galactic Cowboys.

Jammer is het wel dat er niet echt een knaller op de plaat staat. Een nummer dat dagenlang nog in je kop blijft rondmalen. Als ze dat op hun volgende cd voor elkaar weten te krijgen, ben ik fan voor het leven.