Laatste Planet Rose van 2013 presenteert Kollektiv Turmstrasse

Melodieus maar zonder echte hoogtepunten

Daisy Bietsch ,

Kollektiv Turmstrasse verkocht Doornroosje uit en leverde met de andere dj's een gemoedelijke avond. Het poppodium telt haar zegeningen en gaat met de nieuwbouw een spannend jaar tegemoet.

El Mundo start in de grote zaal en begint met iets dat meer downbeat is dan techno. Het is een fijne mix van vocalen en een lome beat. Het geluid is warm en daarmee een prettig begin van de avond. Met meer publiek levert El Mundo flink meer beuk. Hij is er niet vies van om er wat aparte elektronische samples doorheen te gooien. De muziek is over de gehele lijn misschien iets te abstract om goed op te dansen. 
 
Maurice Vogels is winnaar van de dj-contest en mag vanavond zijn kunsten vertonen in de kleine zaal. Hij gooit er vanaf de start iets meer gas tegenaan dan El Mundo in de grote zaal, er is duidelijk meer tempo. Maurice laat zeker de melodie en de aansprekende vocalen niet achterwege, maar hij draait iets meer basgericht en daarom klinkt het wat klinischer. De platen die hij kiest komen qua productie wat dun over, maar wellicht ligt het aan het geluidssysteem in deze zaal. 
 
Thomas Elmore, de tweede Nijmegenaar die een nummer uitbracht op Traum Schallplaten, gaat vanavond live aan de gang in een niet-alledaagse opstelling. Hij wordt geflankeerd door Raoul van Herpen (toetsenist) en Bram Bokken (gitarist). Wat ze laten horen, is behoorlijk swingend en zeker niet saai of belegen. De bas is perfect dansbaar. Over de lange lijn komt het geheel misschien wat eentonig over. Dat kan komen door het beperkt instrumentarium. Thomas speelt wel vaardig met verschillende baslijnen, waarmee hij probeert de aanwezigen goed bij de les te houden. Hij mag zich verblijden met een volle zaal, terwijl het in de grote zaal ook al hutje mutje is. 
 
Thomas: "Onze live set ging boven verwachting goed! Het was precies zoals ik het had gehoopt, maar het was natuurlijk wel spannend of het ook daadwerkelijk zo zou uitpakken, Het was namelijk de eerste keer dat ik samen met live-muzikanten een set deed. We speelden goed op elkaar in. Raoul en Bram wisselden elkaar perfect af en we hadden echt plezier in het spelen. Met Raoul en Bram had ik twee conservatoriumgeschoolde muzikanten met veel ervaring in de jazz, funk en soul naast me staan. Ik had er dus alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Mijn rol zat hem voornamelijk in de voorbereiding, de tracks aan elkaar mixen en zorgen voor interactie met Raoul en Bram. De reactie van het publiek was super dus dat was vet genieten. Afgelopen zaterdag was alweer de achtste keer Doornroosje in drie jaar dat ik draai voor publiek. Iedere keer prijs ik mezelf gelukkig dat ik op die geweldige locatie mag spelen. Als dj had ik drie jaar geleden de mazzel dat ik ‘resident’ van Nachtsport werd. Nachtsport is in de afgelopen jaren als een speer gegaan in Nijmegen en daardoor kon ik vaak op toffe plekken draaien zoals Doornroosje, Merleyn en de Old Cave. Naast draaien ben ik ook veel bezig met produceren. Begin 2013 had ik mezelf als doel gesteld om stappen te maken met het produceren en vaker buiten Nijmegen te draaien. Wat betreft produceren, ben ik erg tevreden. Dankzij een aantal waardevolle lessen van Djordje (Satori) en veel uren maken, ben ik kwalitatief een stuk beter geworden. Dat is 18 december beloond met een release op het Duitse label Traum Schallplatten. Naast dat ik veel voldoening haal uit het creatieve proces, zie ik produceren ook als een belangrijke weg naar meer naamsbekendheid. Hopelijk word ik daarmee ook buiten Nijmegen meer geboekt. Op de eerste Planet Rose in het nieuwe jaar (4 januari 2014) staan we in ieder geval weer. Maar dan all night long in de kleine zaal! Qua produceren wil ik me niet echt toeleggen op één sound of stijl dus ik hoop naast Traum nog meer geschikte labels te vinden waar ik een aantal tracks op kan uitbrengen. Een eerste plaat op vinyl zou echt te gek zijn. Al weegt de keuze voor een label vele malen zwaarder dan de mogelijkheid om iets op vinyl uit te brengen. En ik wil meer tracks gaan maken in samenwerking met andere muzikanten. Ik heb nu ervaren wat een inspiratie je daar van krijgt. De liveset is zeer goed bevallen dus daar ga ik nog meer energie in steken. Het is mijn doel om komend jaar vaker in samenwerking met Bram en Raoul te spelen." 
 
Na Thomas draait Floris van der Meer. Het begin van zijn set typeert zich vooral door een sterke nadruk op de bas met weinig tierelantijnen eromheen. Hij draait, voor publiek dat meer gelaagde muziek wenst, niet bijzonder spannend.
 
Kollektiv Turmstrasse draait als hoofdact en dat is niet zonder reden. De dj's hebben een bijzonder eigen geluid: een melodieuze en natuurlijke sound, muziek met een ziel. Ook deze mannen draaien een warme set, die soms bijna clubby is te noemen. Het is soms wellicht iets te chill, waarmee het bijna luistermuziek wordt. Kollektiv Turmstrasse is voor de diehard technoliefhebbers misschien iets te soft, maar de heren lijken ook die mensen uiteindelijk te bedienen door op het eind nog even zonder gezeur te knallen. 
 
In de kleine zaal draait Emilio Bestevez techno met een disco- en electrovibe. Er zijn helaas niet veel mensen. De sfeer is echter bijzonder aangenaam, met dank aan de muziek. Emilio brengt obscure platen die aanspreken en komt daarmee verrassend uit de hoek. 
 

Satori mag sluiten in de grote zaal. Zijn techno is indringend en lekker energiek. Satori heeft het overduidelijk zeer naar zijn zin en staat zelf beweeglijk achter de decks. Deze dj krijgt een tien voor uitstraling. Hij bewijst zich als waardige finale van deze laatste Planet Rose van het jaar.