Kristal kijken met oud-hoofdredacteur Edwin Niemantsverdriet

"Muziek is geen hogere wiskunde. Luisteraars bepalen zelf wat ze leuk vinden.”

Redactie 3voor12 gelderland ,

3voor12 gelderland kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2013 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst: what’s hot in 2014 en what’s not? Vandaag gaan we kristal kijken met Edwin Niemantsverdriet. Hij was zeven jaar hoofdredacteur van deze website en is een van de initiatiefnemers van Kapelsessies.


Hoe zal je je 2013 herinneren?
Als het jaar waarin ik afscheid nam van 3voor12 gelderland. Na zeven jaar heb ik besloten me op andere zaken te gaan concentreren, zoals de Kapelsessies en een nieuw muziekplatform dat in 2014 het levenslicht zal zien. Ik heb me altijd met veel plezier voor 3voor12 gelderland ingezet, maar op een gegeven moment was het tijd om het stokje over te dragen.

Daarnaast waren er in 2013 vele muzikale hoogtepunten! Het is een mooi muziekjaar geweest voor Gelderland met landelijk goed ontvangen releases van Suit And Tie Johns, De Staat, Lavalu, Automatic Sam, Miriam Moczko, Black Bottle Riot, Mannheim, Guild Of Stags, Udarnik en Janne Schra. En dan ben ik er vast nog een paar vergeten!

Met Kapelsessies hebben we ook een heel mooi jaar gehad. We mochten tijdens het Valkhof Festival een podium hosten waar onder andere Jacco Gardner, Guild Of Stags, They Are The Radio, Jonathan Wilson en Wolves Dressed In Sheep speelden. In januari hebben we in een steenkoude Sint-Nicolaaskapel de nu al legendarische sessie met Navarone opgenomen. Navarone had de nummers opnieuw gearrangeerd en strijkers en een harpiste meegenomen. Ongelooflijk mooi om op te mogen nemen!

 

Wat verwacht je van 2014?
Ik hoop wederom op een mooi muzikaal jaar! Maar dat komt wel goed met een aantal Gelderse acts dat het jaar start door op Eurosonic Noorderslag te spelen: Black Bottle Riot, De Staat en Suit And Tie Johns. Er komen ook weer mooie kapelsessies aan, en natuurlijk het nieuwe muziekplatform voor Gelderse muziek. Kortom, genoeg te beleven om eind 2014 weer op terug te kijken.

Welke act uit Gelderland gaat het maken in 2014?
Ik verwacht veel van Mountain States, dreampop uit Nijmegen. In december brachten ze hun eerste ep uit en die wordt erg goed ontvangen op de diverse muziekblogs. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar Zamora, met leden van het ter ziele gegane Celestial Season. Miriam Moczko leverde op de valreep van 2013 ook nog een sterke ep af, dus die zien we vast veel terug in de zalen en op de festivals.

What's hot in 2014?
Dat zal de bladblazer zijn. In de wandelgangen van muziekminnend Gelderland heb ik gehoord dat er door Paul Hensels een supergroep word samengesteld uit diverse muziekstromingen, waarbij de bladblazer een prominente plaats in gaat nemen. 

What's not in 2014?
De muziekpolitie! Muziek is geen hogere wiskunde en luisteraars kunnen prima zelf bepalen wat ze wel of niet leuk vinden.