Kristal kijken met Smash The Statues

"Het politieke klimaat blijft nog wel een tijdje ellendig, dus inspiratie genoeg!"

Redactie 3voor12 gelderland ,

3voor12 gelderland kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2013 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst: what’s hot in 2014 en what’s not? Vandaag gaan we kristal kijken met zanger-gitarist Tom Nieuwenhuis van Smash The Statues. De band was gestopt in 2010, maar begon in januari weer met spelen.

Hoe zal je je 2013 herinneren?
Na een afwezigheid van meer dan drie jaar zijn we begin 2013 weer gaan spelen met Smash The Statues. Vanaf het begin beseften we meteen dat we destijds niet gestopt zijn omdat we het niet meer leuk vonden, want ook nu is het leuk om met je vrienden muziek te maken en slechte grappen uit te wisselen.

Hoogtepunten naast het weer beginnen te spelen was ook de interesse vanuit het buitenland en de daaruit volgende shows die we in België hebben gespeeld. Verder stonden we voor de derde keer in ons bestaan in de Melkweg om een van onze inspiratiebands te supporten: Good Riddance. Voor dieptepunten hebben we helemaal geen tijd gehad. O ja, de autoradio van onze drummer is gejat terwijl we op Breda Barst speelden. Maar met zijn muzikale omlijstingen van onze ritjes was dat misschien ook wel een hoogtepunt.

Wat verwacht je van 2014?
We hebben recentelijk muziek opgenomen met als doel een nieuwe 7" uit te brengen, dus hopelijk ziet die het licht begin 2014. We hebben in het verleden wat toffe tourtjes gedaan, dus het zou mooi zijn als we ter promotie van de nieuwe 7" weer lekker gaar in een busje kunnen stappen om door Europa te crossen. Verder schrijven we rustig verder aan een nieuwe full-length. Ik gok dat het politieke klimaat nog wel een tijdje ellendig blijft, dus inspiratie genoeg.

Welke artiest uit Gelderland zal het gaan maken in 2014?
Dead Giveaway! Een nieuwe, half Nijmeegse band met oudgedienden: jongens van Antillectual en Of No Avail. Ze spelen een mix tussen Foo Fighters en een flinke pot melodieuze punkrock. Ik weet dat ze laatst opnames hebben gehad, dus ik hoop dat die ook binnenkort uitgebracht worden. Ik ben in ieder geval al fan en dat zou jij ook moeten zijn!

What’s hot in 2014?
Thrashmetal. Het is in 2014 precies dertig jaar geleden dat Ride The Lightning uitkwam, reden voor een feestje lijkt me zo. Zijn er nog Gelderse thrashmetalbands? Ik ken ze niet, dus wie het weet mag het zeggen!

What’s not in 2014?
Akoestisch troubadoeren. Ik heb gehoord dat Brat Pack zelfs zijn drummer undercover heeft gestuurd om die scene van binnenuit te slopen. En zoals Bert, onze drummer, altijd zegt: "Akoestische gitaar, leuk voor in het kampvuur!"