Introducing On Eva en Sofia Dragt

Wageningse roots brengen hen naar finale Grote Prijs van Nederland

Adriaan de Jonge ,

Sofia Dragt en Marianne Heinis (a.k.a. On Eva) vertegenwoordigen vanavond de Gelderse singer-songwriterscene in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Ze ontwikkelden onafhankelijk van elkaar hun muzikale talent op dezelfde middelbare school in Wageningen en vlogen uit. Ze hebben nu hun weg gevonden naar Paradiso Amsterdam, waar zij het tegen elkaar opnemen. Een wandeling door het Wageningse arboretum is een uitgelezen kans voor 3voor12 gelderland om deze twee Grote Prijsfinalisten beter te leren kennen.

Een korte introductie voor wie nog niet bekend is met deze dames. Sofia beschrijft haar liedjes met woorden als "abstract" en "vaag" en vertelt dat beelden en sferen belangrijk zijn. Ze zingt vrolijk en dromerig over 'natuurdingetjes' of fantasieverhalen, ze begeleidt zichzelf op vleugel. Marianne puzzelt met woorden en haalt inspiratie uit de realiteit van haar leven. In gitaarliedjes verwoordt ze eigenzinnig en eerlijk wat ze voelt en denkt. Sofia heeft klassiek piano leren spelen en geeft inmiddels zangles. Marianne heeft zich het zingen zelf aangeleerd: “Ik doe maar wat en dat voelt wel lekker”.

Hoe verschillend ze ook lijken, in de ontwikkeling van beide talenten speelde middelbare school RSG Pantarijn in Wageningen een rol. Het open karakter van de school bood ruimte voor creatieve ontplooiing. “Pantarijn werkte altijd mee”, zegt Marianne, “ik heb een week vrij gekregen voor een cursus bij de kleinkunstacademie.” De school is niet van het brave ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Het hielp Marianne om "los te komen" en uiteindelijk dingen te durven doen zoals haar ooit blonde haar kort scheren en roze verven. Sofia zong als “superzenuwachtige” twaalfjarige haar eerste zelfgeschreven liedje tijdens een open podium. Ze schold daarbij per ongeluk hardop in de microfoon, maar het leverde haar waardevolle podiumervaring op.


De Grote Prijs van Nederland is voor allebei niet de eerste muzikantenwedstrijd. Marianne stond – toen nog als meidenband On Eva – in de finale van de Kunstbende en Sofia was afgelopen zomer te zien in De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Wat hebben deze ervaringen opgeleverd? Sofia en Marianne zijn het erover eens: "meer gigs". De bekendheid die dit soort wedstrijden genereert, is essentieel voor jonge muzikanten. Er hangt dus veel van de finale van de Grote Prijs af. Marianne geeft dan ook toe: “Ik ben zenuwachtiger voor de jury van de Grote Prijs dan voor andere mensen.”

Uiteraard is het voor de finalisten belangrijk om de tegenstanders te kennen. Marianne weet waar de kracht van Sofia ligt: “Ik vind het fijn dat als ik haar muziek hoor, ik er niet over na hoef te denken. Dat ontspant heel erg. Want ik ben continu aan het nadenken.” Ook Sofia kan de sterke punten van On Eva precies benoemen: “Marianne zingt lui, dat heeft veel charme. Roosbeef doet dat ook. Daarbij kloppen de teksten gewoon. Een mooi puzzeltje dat in elkaar past.” De rivaliteit tussen de twee concurrenten blijft gelukkig op vriendelijk niveau. Marianne vertrouwt haar collega het geheim van haar puzzelkwaliteiten graag toe: “Ik maak veel sudoku's.”