De Staat verovert Arnhem

Nijmeegse rockers spelen rivaalstad plat

Tekst: Harold Broedelet / Foto's: Bernard Bodt ,

Na de presentatie van 'I_con' in Roosje ging het hard met De Staat. De band is bezig aan een intensieve tournee die gisteravond Luxor Live aandeed. De verwachtingen waren hooggespannen. En hoe zouden de Nijmegenaren worden ontvangen in de buurstad? Overweldigend!

De Gentse Ian Clement warmt het publiek op. Hij speelt solo onder zijn eigen naam, maar is onder het publiek waarschijnlijk beter bekend als de frontman van stonerband Wallace Vanborn. Een goede keus van Luxor Live om een neutrale muzikant uit het land van de zuiderburen te vragen om te openen voor De Staat. Je weet vooraf immers nooit of de traditionele vete tussen Rijnstad en Waalstad boven komt drijven op een avond als deze.

"Hé Luxor Live ....... Hé Arnhem?!" Torre Florim tast voorzichtig de stemming af. Maar dat is niet nodig: het Arnhemse publiek reageert wild enthousiast. Torre gooit dan alle schroom van zich af en checkt of er ook Nijmegenaren in de zaal aanwezig zijn. En dat zijn er opvallend veel! "Hé iedereen?!" Dan gooit De Staat alle remmen los en trakteert het publiek op een dampende set psychofunkrock. Natuurlijk wordt er veel van het nieuwe album I_con gespeeld, maar in vergelijking met de optredens in Doornroosje wijkt de setlist nogal af deze avond. Zo wordt Sleep Tight wel gespeeld, terwijl dit lied ontbrak tijdens de eerdere gigs. Maar daar betrof het de presentatie van het nieuwe album, terwijl het nieuwe materiaal inmiddels is uitgekristalliseerd.

Qua bouw van het poppodium is het vandaag ook de vraag hoe de rockers omgaan met de nagalm in het voormalige bioscoopgebouw in art-decostijl. Het gewelfde plafond is nu niet bepaald muziekvriendelijk en zeker niet voor het soort muziek dat De Staat speelt. Maar sinds hun semi-akoestische optreden in de Sint-Stevenskerk tijdens de Vierdaagsefeesten 2011 zijn de muzikanten meesters in de strijd tegen de echo. Weliswaar kostte het toen de hele dag om hun sound goed te krijgen, maar toch. De songs klinken daardoor ook in Luxor Live opvallend goed.

In tegenstelling tot Nijmegen, waar optredens van De Staat een soort familiebijeenkomst zijn, is het niet vanzelfsprekend dat het Arnhemse publiek overstag gaat. Toch gebeurt dat al vrij snel en dat is zeker de verdienste van het nieuwe repertoire. Na het veelbelovende debuutalbum Wait For Evolution is de muziek steeds uitgebalanceerder gaan klinken, zonder overigens aan kracht in te boeten. Devil's Blood, maar ook het oudere werk als Rooster Man en Sweat Shop spetteren van het podium af.

Ook Engeland en Duitsland worden in deze tournee aangedaan. Ook al heeft De Staat al op het internationaal vermaarde Glastonbury-festival opgetreden, de rockgroep moet zich ook nu weer bewijzen. De Engelstalige site Flipside Reviews spreekt zelfs van moed om deze muzieksoort uit een vroegere periode toch uit te brengen en op te voeren. Als de band weer in de UK gaat touren, zou er wel eens een aandachtig publiek op af kunnen komen. "De Staat is het antwoord op onze versplinterde Britpop-dromen", zo valt op de website te lezen.

 

De Staat dendert maar door op het podium. In een hoog tempo en dankzij de kenmerkende knipperende bouwlampen tegen een schimmig decor, razen de muzikanten door hun optreden. Torre hoeft geen eens veel moeite te doen om het publiek te laten participeren. "Ik heb het gvd naar mijn zin met jullie", laat hij zijn toehoorders weten, die daar met een ovationeel applaus op reageren. Van een enthousiaste fan krijgt hij zelfs een NEC-sjaal overhandigd. "Dit gaat wel heel ver", reageert de zanger-gitarist nogal ongemakkelijk. Als hij bij de aankondiging van Down Town vermeldt dat de videoclip in de rust van NEC-Vitesse in de middencirkel is opgenomen, klinkt er toch nog een wanklank.

Nu De Staat de Gelderse derby in het Goffertstadion, die overigens door de Arnhemmers op het nippertje werd gewonnen, heeft opgeluisterd, ligt de volgende uitdaging voor de hand: een optreden tijdens de return in Arnhem, eind januari. De vraag is of de band dan net zo enthousiast wordt ontvangen als in Luxor Live!