Sonic Whip van Automatic Sam is meer dan alleen opzwepend

Releaseparty nieuw album in Honig-fabriek

Rosanne de Boer ,

Wat een strakke en gevarieerde set! Bezoeker Paul Hensels die voor Stichting PAN organisatiewerk en bandcoaching doet, omschrijft het zo: "Het is alsof een platenkast omvalt op het podium, zo veel muziekstijlen komen langs. Ik hoor psychedelische rock, maar ook blues." Automatic Sam mag zijn tweede album presenteren op de openingsavond van het Zomerkwartier, een festival van een maand op het terrein van de leegstaande Honig-fabriek aan de Waal bij Nijmegen.

Het voorprogramma wordt deze zaterdagavond verzorgd door Stuurbaard Bakkebaard. Deze band, die al 17 jaar bestaat, neemt het publiek mee op reis door zijn omvangrijke en uiterst gevarieerde oeuvre.

Dan Automatic Sam. Het gloednieuwe album heet Sonic Whip en zeker de eerste nummers die het publiek in geslingerd worden, doen door hun opzwepende karakter deze naam eer aan. Wat een snelheid, wat een orkaan van geluid, wat een energie stuwt de band de ruimte in. De zweetdruppels vliegen bij het headbangen in het rond als bij een hond die zich na een regenbui uitschudt. Opvallend is dat bij enkele harde nummers de zang in verhouding vrij zacht is afgesteld, wat de liedjes een wat ander accent geeft dan op de plaat. Het nieuwe werk is eigenwijs, barst van de energie en laat onder andere ook hun voorliefde voor blues en punk doorschemeren.

Het geluid is zeker anders dan op voorloper Texino (2011), alleen al door de bandwisselingen. Op deze releaseparty drumt Tim van Delft (vooral bekend van De Staat) mee. Hij lost de hoge verwachtingen in en speelt bijzonder strak, maar ook dynamisch. Het leuke van de muziek van Automatic Sam is dat je er zowel op kunt headbangen als wegdromen in een strandstoel met je voeten in het speciaal voor het Zomerkwartier gestorte zand. Automatic Sam is strak, ruig, rauw, puur én sfeervol. Een knappe combinatie.

De Nijmegenaren spelen natuurlijk niet alleen nieuw werk, maar ook favorieten van Texino. Na afsluiter See You laten ze alle remmen los en improviseren ze nog 10 minuten door. Ze bieden met deze releaseparty een mooie aftrap van het Zomerkwartier, dat nog tot half september duurt.