Krachtstroom: stevige boost voor de lokale scene

Samenstromende initiatieven leveren mooi resultaat op

Adriaan de Jonge ,

Met vereende krachten zetten de organisaties Jacobiberg, Luxor Live, Willemeen, Café de Kroeg en TK07 op een (zowaar zonnige) zondag in augustus een solide festival neer. De spotlights zijn gericht op lokaal talent, de programmering is breed en compleet en dit alles langs de snelstromende Arnhemse aorta: de Rijn.

Krachtstroom staat garant voor een fijne veelzijdige zondag met muzikale verrassingen op verschillende niveaus. Veel lokale helden zijn aanwezig. De opvallende Arnhemse reggae/funk-formatie Leeways bijvoorbeeld, een band die veel shows speelt en absoluut groeimogelijkheden heeft. Ook is er stevige rock 'n roll uit de regio: The Heat en Automatic Sam zijn jonge maar serieuze bands die binnen Arnhem en Nijmegen al een reputatie hebben opgebouwd. Ten slotte vertegenwoordigen Forms (Arnhems bekendste drum 'n bass collectief), het Sonsbeekverbond, Work Them en Chefs de Partie de lokale dancescene. 
Daarnaast staan ook landelijk doorbrekend talent (Jungle By Night) en een handvol internationale acts op het programma.

Een aantal hoogtpunten verdient een vermelding. De Amsterdamse jongens van Jungle By Night staan bekend om hun jeugdig enthousiasme en hun energie. En terecht, blijkt in Arnhem. De strakke afrobeat haalt de meest exotische dansbewegingen in de bezoekers naar boven. The Heat lijkt nog steeds in Woodstock '69 te leven. De vintage sound van de psychedelische rock met een zanger die schreeuwt als Robert Plant en een gitarist die familie van Santana lijkt, passen precies in het plaatje. 

Op het dancestage gaat het er heel anders aan toe. Cairo Liberation Front is een bizar verkleedfeest met uitsluitend eclectische Egyptische techno vol oosterse melodieën overgoten met autotune. Terwijl iemand in militair kostuum via een waterpistool wodka uitdeelt, wordt er touwtje gesprongen met theedoeken. Tijdens het uurtje van de Forms-dj's loopt het grasveld nog voller. De mannen zijn duidelijk populair in Arnhem en bewijzen meesters van drum 'n bass te zijn. De gebalanceerde set werkt uitstekend bij het jonge aanwezige publiek. 

Thee Hammer sluit af op het brugpodium. Een gewaagde act, aangezien het grootste deel van de muziek geïmproviseerd wordt. Ondanks het experimentele karakter komen er flink wat mensen op af. Thee Hammer is een attractie voor de liefhebber. 

Dit is een festival waar leden van vrijwel alle optredende bands voor of na het optreden blijven rondhangen bij de vintage- en vinylstands of een dansje doen in de Silent Disco. Het is gezellig, niet te druk en er is ook nog lekker eten te vinden. De locatie is sfeervol en nodigt bezoekers uit om – naast het genieten van electro, rock 'n roll of Afrikaanse jazz – aan het water naar de ondergaande zon te kijken met een biertje in de hand.  Of je nog moet uitbrakken van de kater van zaterdagavond of niet: er zijn weinig betere mogelijkheden om een luie zondag te besteden.