Guerrillagig Fabulous Fords tijdens Haldern Pop

Guitarist/zanger Tse Kao neemt je mee

Tse Kao ,

Wat doe je om jezelf in de kijker te spelen als band? Juist ja, optreden! Worden we niet geboekt? Dan regelen we het zelf wel. Een fijn uitgangspunt voor de Arnhemse rawk ‘n’ roll band Fabulous Fords om een guerrillagig te organiseren tijdens het 30ste Haldern Popfestival in Haldern (Duitsland), dat slechts 56 kilometer van Arnhem ligt. Niet op een van de podia van het evenement, maar gewoon op de camping. Want daar is het publiek al de hele dag aan het indrinken.

Het idee om een guerrillagig te doen, is ontstaan in het herriehok van Fabulous Fords. Bassist Andre Teunissen is al acht jaar lang trouwe Haldernbezoeker. Het leek hem geweldig om daar te spelen. Maar ja, de programmering was al maanden rond. En dan nog, hoe kom je ertussen als beginnende band? Een guerrillagig dus! Het idee viel direct goed bij de andere drie bandleden: zanger Remco van Rotterdam, guitarist/zanger Tse Kao en drummer Werner von B. Dit paste goed bij de punkattitude van de band! En… Haldern Pop staat lekker op onze cv!
 

Praktisch gezien was een aggregaat snel geregeld, aangezien er geen stroom aanwezig was op de camping. Nu alleen nog het weer afwachten. Donderdag 8 augustus was het zover. Het zonnetje tierde welig aan de hemel en dat betekende een vette ‘GO’ voor de gig. Onze enige zorg was nu nog; komen we gemakkelijk de camping op met alle gear en alle bandleden? En worden we, of hoe snel worden we, weggestuurd als we eenmaal staan te rawken? Alleen Andre had een ticket, dus hij reed al vroeg vooruit om alvast een plek te reserveren op de camping. Partytent opzetten en alvast het bier koud zetten in de pas op de kop getikte koelkast op gas. De drie overgebleven bandleden gingen rond half zes op pad met alle gear, een zak met buttons en een doos met stickers. De ontmoetingsplek was de Haldern Pop bar in het centrum van Haldern. Hier stond Andre te wachten, die inmiddels een polsbandje had gescoord. Hij nam het busje met gear over en probeerde het afgezette campingterrein op te rijden, zogenaamd legaal omdat hij een bandje heeft. Nu maar hopen dat er geen oplettende beveiligingsmannen rondlopen bij de ingang. Hij was eerder die dag namelijk al met een Chevy truck gearriveerd. Zijn vrouw leidde de rest van de band via de maïsvelden naar de andere kant van het terrein.

Een paar minuten later belde Andre dat hij zonder problemen met alle gear binnen was gekomen. Yes! Wij naderden de camping waar maar liefst één mannetje in een geel hesje stond, die we heel gemakkelijk konden ontwijken via een omweg. We waren er op! De camping was afgeladen met tenten, caravans, bouwketen en opvallende zelfbouwsels, dus het was gemakkelijk om ongestoord op te bouwen zonder door de beveiliging gespot te worden. De buren op de camping vonden alles best. Sterker nog, ze kwamen natuurlijk kijken!

Alles stond klaar. De buren en alle vrienden en kennissen van Andre waren er en stonden, voorzien van een Fab Fords button en de nodige stickers, al giechelend met spanning te wachten. Ging het allemaal lukken? Stipt half 9 ging de aggregaat aan, korte linecheck en gaaaaaan met die banaan! Het was alsof je de knop omdraaide… het was meteen feest! Er kwam steeds meer publiek bij. Er werd gedronken, gedanst gelachen, meegezongen, gefilmd en gefotografeerd. Alle ingrediënten voor een vreselijk gezellige rock-‘n’-rollparty!

De adrenaline gierde ons door het lijf, dus we speelden de guerrillagig zoals die hoort: kort en explosief. Na ongeveer een half uur eindigden we de set met een toegift. Het publiek wilde meer, maar het was mooi zo. Stoppen doe je op het hoogtepunt. We deelden stickers en buttons uit en gaven er flink wat mee om uit te delen op het festivalterrein. Fabulous Fords was here and you are damn well gonna know about it!