De invloed van Glen Hansard en fluisteren als een rockster

Hoofdrolspeler Bas over voorstelling BAS en band BASTIAAN

Sierk Keuning ,

Bij het prachtige pand van Huis Oostpool opent Bas van Rijnsoever de deur. Hij arriveert net uit Amsterdam, perfect getimed. Bas heeft pas de tweede editie van De Parade erop zitten en staat over een kleine week voor het eerst op Sonsbeek Avenue. Ondanks de drukte heeft Bas tijd voor een beetje ontspanning. Een ideaal moment voor een ontspannen interview over muziek, theater en experimenteren.

BAS: liedjesprogramma en theatrale performance

Bas van Rijnsoever is een gelukkig man. Hij heeft volgens hemzelf de mooiste baan ter wereld. Hij is dagelijks bezig met zijn twee passies, te weten muziek en theater. In zijn nieuwste voorstelling genaamd BAS: liedjesprogramma en theatrale performance, verenigt hij deze passies door de hoofdrol te vertolken als Bas. Als Bas speelt hij een artiest met een droom: hij wil rockster worden. Zijn hele repertoire bestaat echter uit treurige liedjes in plaats van gierende gitaren. Er zijn enkele overeenkomsten tussen Bas van Rijnsoever en Bas uit het theaterstuk. Beiden schrijven en spelen een combinatie van verdrietige, kwetsbare rock en singer-songwriternummers. “Ik heb zelf alleen niet de droom om een rockster te worden. Ik vind het juist fijn om stukken intiem en klein te benaderen waarbij ik mijn kwetsbaarheid kan tonen. Op diverse festivalletjes heb ik regelmatig op fluisterende wijze mensen betoverd, en als het ware naar het podium toegezogen in plaats van de tent weggeblazen. Hoe gaaf is dat!”

Bas heeft misschien niet de droom om een rockster te worden, maar liet zich voor het stuk BAS wel door andere muzikanten inspireren. “Ik weet nog goed dat ik samen met Marcus Azzini, de regisseur van BAS, na afloop van een open repetitie naar een concert van Glen Hansard ben geweest. De toegift van Glen was fabelachtig en Marcus zei na afloop voor de grap dat ik het nummer moest instuderen. Dat heb ik gedaan en de cover zit nu in de voorstelling.”

De voorstellingen van BAS lopen bijna ten einde. Van Rijnsoever treedt nog op tijdens De Parade Amsterdam, Sonsbeek Avenue en de UITboulevard in Arnhem. De voorstelling vindt tijdens de UITboulevard plaats op een groot podium, en hier kijkt Bas erg naar uit. “We maken er een iets andere voorstelling van. Het eerste half uur speel ik mijn solonummers uit BAS en daarna schakelen we een tandje bij. Je speelt hier toch voor een groter publiek en dat willen we vermaken.”

BASTIAAN

Bas vindt dat theater het mooiste wat er is, maar toch voelt hij zich meer zanger dan acteur. “Hoewel ik het fantastisch vind om in het theater met z’n allen een verhaal te vertellen, kan ik als muzikant veel meer mijn passie, puurheid en gevoel tonen.” Na de laatste voorstelling van BAS vreest hij het zwarte gat dan ook niet. Eerst gaat Bas de batterij even opladen tijdens een korte vakantie. Daarna zal de focus liggen op zijn band BASTIAAN, die hij sinds 2012 vormt met Niels Kuiters en Gijs Lichthart. “We zijn nog niet zo lang samen maar de samenwerking is fantastisch. Ik kijk ernaar uit om straks maximaal te gaan vlammen en experimenteren met de band.”

De muziek van BASTIAAN is lekker experimenteel en puur van vorm. Het is een kruising tussen indie, singer-songwriter en minimal. De band vindt het heerlijk om nummers te strippen, of zoals zij het zelf zeggen: ‘de bullshit er vanaf te trappen.’ Als het minimale nog is overgebleven, worden de nummers opnieuw opgebouwd. Deze manier van experimenteren en produceren werkt voor Bas heel verfrissend. “Wanneer je alleen nog het minimale van een nummer overhoudt en vervolgens weer gaat opbouwen, dan krijg je echt vernieuwende en verrassende resultaten.”

Tijdens de UITboulevard op 31 augustus kun je hen alle registers zien opentrekken, maar het is nog onbekend waar de heren van BASTIAAN daarna gas gaan geven. Het zal ongetwijfeld niet lang op zich laten wachten.