Record Store Day - Nijmegen

"Een internationale feestdag voor platenzaken, artiesten en muziekliefhebbers"

Thijs Schamp ,

“Dit is een dag waarop muziekluisteraars, fans en muzikanten in platenzaken bij elkaar komen om alles wat muziek brengt te vieren”, aldus de Amerikaan Israel Nash Gripka. En gelijk had hij op deze prachtige 20 april 2013 voor en door de platenzaken van Nijmegen.

Op deze ochtend openen Kroese en De Waaghals vroeger dan normaal hun deuren. De echte muziekliefhebbers zijn al snel gearriveerd om hun gewenste Record Store Day-plaat te bemachtigen. Vooral de 7" van The Black Keys & The Stooges is erg populair en ook voor een reissue-LP van Grizzly Bear is flink wat vraag. Nadat de eerste aanloop voorbij is, wordt het wat rustiger. Is dit de spreekwoordelijke stilte voor de storm?

Maar liefst vijf artiesten gaan in Kroese vandaag de instore-optredens verzorgen. Eigenaar Paul Kroese had een wat rustigere ochtend in zijn winkel dan het voorgaande jaar. Het was hem opgevallen dat er dit jaar landelijk minder publiciteit was voor Record Store Day dan in 2012. Toch verwacht hij een zeer drukke dag met name bij de optredens van Navarone en DeWolff. Ook is hij erg verheugd met de Amerikaan Israel Nash Gripka, een van zijn persoonlijke favorieten. Peer van den Boogaart, eigenaar van De Waaghals, mocht deze ochtend al veel muziekliefhebbers ontvangen in zijn winkel. Ook hij verwacht een volle zaak deze dag, met Janne Schra als een van de drie publiekstrekkers.

Bij het slaan van het middaguur zorgt Qeaux Qeaux Joans in Kroese voor de perfecte start van een middag vol muziek met haar alternatieve rhythm-and-blues. In De Waaghals is tegelijkertijd Automatic Sam begonnen met een akoestische set, zonder drummer Tim van Delft. Die is volgens zanger Pieter Holkenberg “met zijn hobby band” - lees: De Staat - in het buitenland voor de opnames van het nieuwe album.

Langzamerhand weten meer liefhebbers hun weg te vinden naar de platenzaken in Nijmegen. En ook in het straatbeeld is de kenmerkende Record Store Day-tas van stof al vaak terug te zien. Voor de Amerikaan Israel Nash Gripka is veel belangstelling in Kroese. Met zijn typische Nashville singer-songwritermuziek weet hij een prachtige intieme set neer te zetten. Hij neemt daarna uitgebreid de tijd voor foto’s en het signeren van zijn self-titled EP.

Daarna is het tijd voor vuurwerk en Kroese stroomt vol als Navarone de versterkers en gitaren in gereedheid brengt. En zoals we van de Nijmeegse band gewend zijn, bezorgen ze het publiek, dat dan inmiddels tot achterin de smalle zaak op elkaar staat gepakt, een louter overtuigende set met de nodige kwaliteit en plezier. Ook spelen ze al een aantal nieuwe nummers waarbij veel ruimte is voor publieksparticipatie.

Het publiek blijft daarna goed hangen. Velen rekenen hun gewenste platen af en komen tot de ontdekking meer gekocht te hebben dan vooraf gepland. Maar niemand die er wat om geeft, de sfeer is fantastisch, de bands goed en er is bovendien nog veel op komst.

De psychedelische bluesrockband DeWolff doet er daarna nog een schep met een hoofdletter S bovenop. Tijdens het optreden vraagt zanger en gitarist Pablo van der Poel of dat ze misschien een rustig nummer moeten spelen. Het publiek is het daar duidelijk niet mee eens, waarop hij zijn 1 meter 30 hoge Fender-versterker opschroeft naar standje 10. Ja, het is rock-’n-roll in optima forma. Er kan geen mens meer bij en na de set afgerond te hebben, komt er op de wens van het publiek nog een stevige toegift met een bijna uit de hand gelopen jamsessie als slot. Goud!

Gelukkig is er even tijd voor een adempauze, iets wat deze dag niet was weggelegd voor Janne Schra. Al vanaf 7.00 ’s ochtends reist ze Nederland af en is om 16.00 aangekomen bij De Waaghals voor haar laatste instore optreden. In alle hectiek was haar drummer inmiddels ook verlaat, maar Janne lost dit eigenhandig op door te vragen of er zich een drummer onder het publiek bevindt. En ja: iemand meldt zich en onder begeleiding van hem en haar gitarist speelt ze een aantal nummers van haar laatste album. Tot slot wordt de goede stemming benut door ook nog twee dames toe te voegen als achtergrondkoor.

Voorafgaand aan Stuurbaard Bakkebaard concludeert Paul Kroese een fantastische dag te hebben gehad in zijn winkel. De belangstelling bleek vele malen groter dan vorig jaar, evenals de verkoop van de platen. Hij verwacht net als in 2012 weer nieuwe klanten over te hebben gehouden. In De Waaghals trekt dan Guild of Stags een volledig uitversterkt  goed blik rocknummers open van hun in maart uitgebrachte plaat Ode To The Emperor. Het gaat er zo stevig aan toe dat de zanger zich lachend afvraagt of hij hier helemaal voor uit Londen is gekomen, gezien de zang die bijna niet boven het instrumentarium uitkomt. Een ding is zeker: het is een geslaagde afsluiter.

Als alle stofwolken zijn opgetrokken, evalueert Peer van den Boogaart van De Waaghals de dag. Hij is lovend over deze editie en is erg tevreden over de gezelligheid die door het publiek en de artiesten is neergezet. Ook hij ziet dit als een duidelijke stimulans voor nieuwe klanten: dit is volgens hem ook terug te zien in de toenemende belangstelling.

Het is duidelijk deze dag: vinyl zit nog steeds in een lineaire lijn omhoog en van enige afvlakking is geen sprake. Schappen voor de verkoop van platen verdubbelen jaarlijks en gezien de enorme belangstelling zal dit de komende tijd wel zo blijven. De platenzaken in Nijmegen hebben laten zien wat ze kunnen bieden en hebben gezorgd voor een meer dan geslaagde Record Store Day 2013. Op naar 2014 als wellicht de schappen en rekken met vinyl in de platenzaken nóg groter zijn.